2024. szeptember 3., kedd

A magyar kultúra őrzője és kinyilatkoztatója

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar hagyománnyá kívánja tenni a magyar kultúra napja megünneplését az intézményben
 Szavaltak és énekeltek az MTTK hallgatói a magyar kultúra napja alkalmából

Első ízben tartott megemlékezést ma, a magyar kultúra napja alkalmából a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar. A hallgatók verssel és zenével üdvözölték a magyar himnusz megszületését és a kultúránk napját. Takács Márta, az MTTK megbízott dékánja szerint nagyon fontos, hogy a hallgatók továbbadják majd a fiatalabb generációknak a magyar kultúra megünneplésének szokását:

– Ez volt az első megemlékezésünk a magyar kultúra napján. Úgy gondolom, hogy azoknak a hallgatóinknak, akik majd iskolákba tanítanak, és kikerülnek kisebb-nagyobb magyar közösségekbe, képviselniük kell ezt a szellemiséget. Ennél fogva szeretnénk megtaníttatni velük, hogy milyen rendezvényekkel, műsorral illik megünnepelni a magyar kultúrát. Tesszük ezt annak reményében, hogy a jövőben ők is ezt adják át az utánuk jövő generációknak, abban a környezetben, ahol majd épp dolgoznak – mondta.

Mint azt Balog Anikó MTTK hallgatója bevezető szövegében hallhattuk, Vajdaságban a Magyar Nemzeti Tanács határozata szerint, 2005 óta emlékezünk meg január 22-én a magyar himnusz megszületéséről és egyúttal a magyar kultúra napjáról. Tevékenységükkel ezt a hagyományt szeretné ápolni az MTTK is:

– Az MTTK munkájával arra törekszik, hogy ne csak ezen a jeles dátumon, hanem az év valamennyi napján őrzője és kinyilatkoztatója legyen úgy a vajdasági, mint a kárpát-medencei magyar kultúrának. A kar ezen tevékenysége a tanítói munkában, az oktatás-nevelés folyamatában érhető tetten a leginkább. Mindannyiunknak szükségünk van arra, hogy megőrizzük és napról napra felidézzük ezeket az értékeket – hallottuk Anikótól.

A műsoron felléptek az MTTK hallgatói: Viakter Olga, Sarnyai Csaba, Szarka Ákos, Molnár Emese, Basity Gréta, Torok Orsolya, Mácsai Máté és Pintér Tamás.