2024. szeptember 3., kedd

A diákszínjátszás virágoztatása

Ezüst minősítéssel és színészi különdíjakkal tért vissza a szabadkai Népkör MMK Fabula Rasa Színjátszó Grundja a VII. Kecskeméti Fringe művészeti fesztiválról
Zum Erika

Zum Erika

A szabadkai Népkör MMK Fabula Rasa Színjátszó Grundjával a minap Kecskemét felé vettük az irányt, ahol a diákok a VII. Fringe – művészeti fesztivál alkotó fiataloknak nevű rendezvény színjátszó találkozóján vettek részt. Itt adták elő a Stranger in the Night című előadásukat, amelyet Brestyánszki Boros Rozália írt, Ralbovszki Csaba és Greguss Zalán pedig rendezte.

A rendezvény a Kecskeméti Ifjúsági Otthon gyönyörű szecessziós épületében zajlott, ahol több művészeti ágban mutatkozhattak meg a 14–20 éves fiatalok, többek között zenész, táncos, énekes, képzőművészeti és filmalkotói kategóriákban. A rendezvény része a két napig tartó színjátszó találkozó, amelyet Zum Erika, a fesztivál szervezője, a KIO munkatársa mutatott be lapunknak:

– Ez a verseny a 24. Országos Diákszínjátszó Találkozó dél-alföldi regionális fordulója, és 265 résztvevővel zajlott. Két nap alatt csaknem húsz előadást tekinthetett meg a közönség és a színjátszók. Idén kecskeméti, szentesi, szekszárdi, dusnoki, szegedi és ceglédi csoportokat láthattunk, valamint egy határon túlit, a Fabula Rasa Színjátszó Grundot Szabadkáról. Más külföldiek is jelentkeztek az országos versenyre, csak nem a mi régióban mutatkoztak meg, hanem egy hozzájuk közelebb esőben. Szabadkához mi állunk legközelebb, ezért nagy örömünkre a Fabula Rasa színjátszó csoport bennünket választott. Fellépésük a találkozó idei legnagyobb újdonsága – fejezte ki örömét, majd szólt a verseny kimenetélről is.

– Az előadásokat szakmai zsűri bírálja el, ők döntik el azt is, hogy kik mehetnek az országos szintű versenyre. A zsűrit idén az Jászai Tamás színikritikus és Naszlady Éva színész, rendező alkotta. Mindkét nap végén találkoztak a csoportokkal, elmondták nekik benyomásaikat az előadásokról, tanácsokat adtak, a rendezvény végén pedig kiosztották a minősítéseket és a díjakat – mondta, és szó esett a résztvevőkről, valamint a színjátszás éltetéséről is.

– Sok visszajáró csoportunk van, de újak is érkeznek. Észrevételem szerint, egyre több kecskeméti csoport mutatkozik be. Az előző években három-négy jelentkezett, az idén ez a szám a duplájára duzzadt. Ezt is figyelembe véve állíthatom, hogy erősödik a színjátszás, méghozzá országos szinten. Vonatkozik ez a gyermek- és diákszínjátszásra egyaránt, de akár a felnőttcsoportokra is. A kisebbekre április 19–20-án számítunk az Országos Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Találkozó megyei fordulóján. A színjátszás csakis ott virulhat, ahol léteznek megfelelő személyek az éltetésére. Kecskemétről ez szerencsére elmondható. A fesztiválok a színjátszás fejlődésének a mozgatórugói. A diákoknak sokat számít ez a találkozó, mert megnézik egymást, felmérhetik hol tartanak, kapnak visszajelzést, szurkolnak és örülnek egymásnak, közben barátságok születnek. Az ilyen találkozók erősítik a közösségeket, a közös élmények pedig erőt adnak a folytatáshoz.

 Valódi sebekkel a színpadon

A Stranger in the Night egy nevelőintézet rideg világában játszódik, ahol különböző erőszakos cselekedetek is történnek. Mivel egy elég merész előadásról van szó, a szereplők izgatottan várták Jászai Tamás és Naszlady Éva véleményezését, felkészülve „hidegre és melegre”. Nagy örömükre, utóbbi volt túlsúlyban. Negatívumként a szöveg némely ponton való bonyolultságát, a túl rövid jeleneteket, és a túl sok trágár kifejezést említették. A diákok színpadi jelenlétét viszont dicsérték, akárcsak az egymásra hangoltságukat, valamint a bátorságukat és merészségüket a színpadon. Mint elmondták, meghökkenve tapasztalták, hogy a diákok mennyit tudnak erről a világról, ennélfogva pedig a témaválasztást is dicsérték. Szereplésük után Greguss Zalánt kérdeztem benyomásairól:

– Hajvert Ákos és Lódi Andrea hívták fel a figyelmemet arra, hogy most már határon túli diákszínjátszók is részt vehetnek az országos szemlén. Jelentkeztünk, mivel fő céljaink között szerepel az, hogy a diákok minél több helyre utazzanak, tapasztalatokat szerezzenek és élményekkel gazdagodjanak. A magyarországi fellépésekből és a határon túli csoportok megfigyelésével pedig mindenképpen sokat tanulhatnak. A Fabula Rasa jól szerepelt, érezhető volt az összeszokottságok, hogy ismerik egymást, szeretik az előadást, és élvezik a játszást. Természetesen voltak az előadásnak gyenge pontjai is, de örülök a pozitív véleményezésnek, hiszen két elismert magyarországi színházi szakemberről van szó. Nagyon jól megszervezett fesztiválon lehettünk, kedves és segítőkész házigazdákkal, közben színvonalas csoportokat láttunk. Azt tapasztaltam, hogy Kecskeméten nagyon erős a diákszínjátszás – mondta.

A versenyen végül három csoport kapott arany minősítést, és kettő ezüstöt, a Fabula Rasa kapta egyiket az utóbbiból. Két szereplő színészi különdíjat is kapott: Kabaji Sztella és Ambrus Richárd. A csoport kijelölhetett valakit közülük, aki nyáron részt vehet egy színjátszó táborban Magyarországon. A választás Ambrus Richárdra esett, akinél egyébként nem sokon múlott, hogy lemaradjon a kecskeméti találkozóról. Habár a Stranger in the Nightban egy bántalmazott fiút játszik, az arcán levő sebek igaziak voltak, mivel két nappal az utazás előtt megverték az utcán:

– Este kilenc körül a próbáról tartottam hazafelé, amikor három ismeretlen személy belém kötött. Beszóltak, én pedig visszaszóltam. Erre megütöttek. Szerbül beszéltek, azt tudakolták honnan és hova megyek. Szerbül válaszoltam, de az akcentusom minden bizonnyal elárult. Ennek ellenére sem vagyok biztos abban, hogy emiatt vertek meg, talán csak az agresszivitásra való hajlamukat élték ki rajtam – mesélte Ricsi.

Nyitókép: Zum Erika