2024. szeptember 3., kedd

A művelődési egyesületek működése létfontosságú

A VMMSZ és az MNT szerdán este kihelyezett elnökségi ülést tartott Pancsován

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács pancsovai ülésének egyik fő célja az volt, hogy élő kapcsolat révén is megerősítsék jelenlétüket a dél-bánáti területen. Mint ahogyan a szórványban sajnos tapasztalható, itt is a magyarság a megmaradásért küzd, közben pedig olyan súlyos problémákkal találja szembe magát, mint a magyar tagozatok megvonása és a magyar művelődési egyesületek fennmaradásának kérdése. Dudás Károly, a VMMSZ elnöke, bevezetőjében arról szólt többek között, hogy az elmúlt tizenöt évben, több mint ötven művelődési házat újítottak fel magyarországi támogatásból, egyebek között a dél-bánáti térségen is, de ennek ellenére is igazat ad azoknak a megjegyzéseknek, miszerint ritkán látogatnak a szórványba:

– Ezen mindenképpen változtatnánk. A következő kihelyezett ülés minden bizonnyal Nyugat-Bácskában lesz, hiszen az ottani magyarság is szórványba kényszerül. Legközelebb talán Zomborba megyünk, ahol ugyancsak célunk lesz megnézni, hol tudunk az eddigieknél is hatékonyabb segítséget nyújtani. Ez a mostani dél-bánáti látogatásunk is azt bizonyítja, hogy komolyan vettük a terepjárást. Szeretnénk azok mellett lenni, akik miatt létezünk, mert a művelődési egyesületek működése, létfontosságú a VMMSZ-nek és az MNT-nek egyaránt – mondta.

Hajnal Jenő, a VMMSZ művelődési bizottságának alelnöke követendő példának hozta fel a Dél-Bánát területén működő magyar művelődési egyesületek módszerét, miszerint évente találkoznak, átbeszélik az aktuális problémákat, és visszanéznek, mi oldódott meg a korábban felvetettekből:

– Általában a művelődési egyesületek magukban igyekeznek eredményt elérni, az itteni egyesületek viszont siránkozás helyett inkább közösen kutatják a megoldásokat. Az idevalósi egyesületek ráadásul nemcsak a művelődéssel foglalkoznak, hanem mindazzal, ami a kisebbségi léthelyzet alapvető feladata, köztük a legfontosabbal, az oktatással is. A VMMSZ-nek és az MNT-nek mindebben segítségükre kell lenniük, viszont a felelősségteljes döntéseket az itt élőknek kell meghozni – hallottuk Hajnal Jenőtől.

A továbbiakban Horti László, a torontálvásárhelyi József Attila Művelődési Otthon igazgatója, a tavalyelőtt megtartott székelykevei 22. dél-bánáti magyar művelődési egyesületek szemléjén és a Torontálvásárhelyen tavaly megtartott 23. szemlén megfogalmazott, majd kielemzett záradékot olvasta fel, amely sok mindenben tartalmazza a dél-bánáti magyarok problémáit és igényeit. Ekkor fogalmazódott meg többek között az is, hogy súlyosbodott a magyar nyelvű oktatás helyzete az elmúlt évtizedekben, és magyar nyelvű osztályok szűntek meg. Ez mindenképpen megoldásra szorul, hiszen jelen helyzetben minden tanulóért külön harc folyik, hogy magyar osztályba iratkozzon. Biztosítani kell tehát a továbbtanulást az általános iskolák felső tagozataiba, és a középiskolások számára, sőt már az iskoláskor előtti magyar nyelvű intézmények megnyitására is hangsúlyt kellene fektetni. Továbbá segíteni kellene a művelődési egyesületek munkáját, színházak vendégszereplését megszervezni, új könyvekkel feltölteni a falukönyvtárakat, információs hálózatot létrehozni a művelődési egyesületek között, használt számítógépeket beszerezni stb.

– Az említett problémák nagy része még nem oldódott meg, de az MNT sokban hozzájárult, hogy legalább néhány pont megvalósuljon. Többek között Székelykevén tatarozzák azt az épületet, amely szükség esetén helyet adna a dél-bánáti szórványkollégiumnak, Versecen a Vuk Karadžić ÁI-ban beindult a magyar anyanyelvápolás, Pancsován a Petőfi Sándor ME termeiben a magyar néptánc oktatói képzés, biztosítva lett a magyar amatőr színházak vendégszereplése Dél-Bánát egyes helyiségeiben, és vendégszerepelt a Tanyaszínház is – számolt be az igazgató.

A továbbiakban Balassa Julianna, nyugalmazott pedagógus, a Magyar Percek tévéműsor korábbi szerkesztője felvetésére szó esett a civil kezdeményezések és a művelődési egyesületek finanszírozásának és működésének összefonódásáról is. Hajnal Jenő kiemelte, hogy a VMMSZ célja felvállalni azokat a teendőket, amelyek a művelődési egyesületekre tartoznak.

– A civil kezdeményezés abból indult ki, hogy a nem művelődési tevékenységekkel foglalkozó, de valamilyen módon mégis a magyarsághoz kötődő egyesületeket is támogassuk. Most épp olyan helyzet alakult ki, hogy sokan a civil szférát választják, a művelődési egyesületek pedig kezdenek a háttérbe szorulni. Manapság szinte állandóan az ún. civil mozgalomról beszélünk, holott ezt a közösséget a kilencvenes években nem a civilek, hanem a magyar művelődési egyesületek tartották össze. Ezekhez kellene ragaszkodni – állítja.

Siflis Zoltán, az MNT kulturális bizottságának elnöke hozzátette, hogy egyre inkább olyan civil tömörülések jönnek létre, amelyek a kultúrát is szeretnék bevonni, habár a művelődési élet ápolására már létezik megfelelő testület:

– Ennek kifejezetten anyagi vonzata van, ezért lényeges szem előtt tartani, hogy nem látni esélyt a támogatási összeg növekedésére. A civil tömörülések akkor képeznek kivételt, ha nem a kultúrával foglalkoznak, de szintén a vajdasági magyarok boldogulását szolgálják: tűzoltók, nagycsaládosok, mezőgazdasági szakemberek stb. Ők is kaphatnak támogatást, de a nemzet kulturális megtartó ereje a művelődési egyesületekben van. Pályázásoknál ezért fontos azokat a programokat kiemelni, amelyek leginkább összehozzák a magyar közösségeket – tanácsolja.

Az ülésen többek között terítékre került a Gyöngyösbokréta és a Durindó fesztivál, amelyet ugyebár egyik évben Bánátban, másik évben pedig Bácskában szerveznek meg. Az idén Gomboson lesz, tehát jövőre Bánátnak kell felvállalnia, de még kérdés, hogy ez sikerül-e. Ennek kapcsán Rancz Emil, a pancsovai Petőfi Sándor MME elnöke is felszólalt:

– Sok segítésre van szüksége ennek a közösségnek, és sok jó tanácsra, amely az összefogást segítené. Nagyon jó ötletnek tartjuk, hogy a Gyöngyösbokrétának és a Durindónak minden második évben Bánát adjon otthon. Reméljük, lesz erőnk a megszervezéséhez – hallottuk.

Az ülésen a továbbiakban több dél-bánáti település művelődési egyesületének képviselői helyzetelemzéseikkel vagy hozzászólalásaikkal segítettek a VMMSZ-nek és az MNT-nek felmérni a dél-bánáti magyarság szükségleteit.