2024. október 6., vasárnap

A magyar kultúra hete Óbecsén

Április 22-e és 26-a között a magyar kultúrának szentelik a hetet Óbecsén – ez idő alatt kiállítás, filmvetítések és izgalmasnak ígérkező közönségtalálkozó is a programon lesz.

A rendezvény nyitóünnepségét április 22-én tartják az Óbecse Népkönyvtárban, ekkor 17 órai kezdettel Hidak-korok-Budapest címmel fényképkiállítás nyílik a könyvtárban. Ezen a napon a Városi Színházban 20 órától vetítik Fehér Szabolcs Fehér tenyér című filmjét. Április 23-án 18 órai kezdettel az Óbecsei Népkönyvtárban irodalmi est lesz Pero Zubac költővel, aki Radnóti, testvérem címmel tart előadást. A kétnyelvű programban diákok is közreműködnek. A színházban ezen a napon 20 órától Pater Sparrow 1 című filmjét láthatja a közönség. Április 24-én 17 és 19 óra között Szerda Elvira a gyerekeket kalauzolja el a mézeskalács-készítés rejtelmeibe, 20 órától pedig a színház nagytermében Török Ferenc Overnight című játékfilmjét vetítik. Április 25-én 16 órától a könyvtár péterrévei részlegében is bemutatják a Fehér tenyér című filmet, a könyvtár bácsföldvári részlegében pedig 17 órától Grigor Attila A nyomozó című filmjét vetítik. 20 órakor az óbecsei színházban lehet majd megnézni ugyanezt a filmet. Április 26-án 17:30 órától az Óbecsei Népkönyvtárban dr. Ranko Rajković, a Mensa kiemelt tagja tart előadást, aki a kétnyelvűség jelentőségéről fog beszélni az iskoláskor előtti és a kisiskoláskori nevelésben és oktatásban. A program során az óvoda gyermekcsoportja kétnyelvű produkciót ad elő.

A hetet Vujity Tvrtko Pulitzer-emlékdíjas riporter filmvetítéssel egybekötött közönségtalálkozója zárja, vele április 26-án 18 órakor találkozhatunk a Pokoli és angyali történetek, avagy két óra alatt a Föld körül című előadáson a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben. Minden program ingyenes, kivéve Vujity Tvrtko estjét, amelyre 200 dináros belépőt kell váltani.

Az önkormányzat és a kultúrintézmények szervezésében az ősszel orosz és japán kultúrhét volt, ez mellett a Városi Színház francia filmhetet is tartott már. A mostani magyar kultúrhét programja Szentgyörgyi Klára magyar kultúrattasé jóvoltából jutott el több szerbiai város után Óbecsére is. A programok kétnyelvűek lesznek, a filmeket pedig eredeti nyelven, szerb felirattal mutatják be.