2024. október 6., vasárnap
ÓBECSE

Elkezdődött a magyar kultúra hete

A Hidak – korok – Budapest című fényképkiállítás megnyitójával hétfőn délután megkezdőtt a Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat Óbecsén. Az Óbecsei Népkönyvtárban megtartott nyitóünnepségen megjelent Nikowitz Oszkár magyar nagykövet és munkatársai is. Sormáz Izabella igazgató mellett a vendégeket Vuk Radojević polgármester és Knézi Péter, a községi képviselő-testület elnöke is köszöntötte.

Nikowitz Oszkár magyar nagykövet magyar és szerb nyelven is üdvözölte a megjelenteket, és arról beszélt: a szerb és a magyar nép megkezdett megbékélési folyamatához a mikroközösségek ilyen apró lépéseivel vezet az út.

Hétfőn este a Városi Színházban Fehér Szabolcs Fehér tenyér című filmjét vetítették. Kedden 18 órai kezdettel az Óbecsei Népkönyvtárban Pero Zubac költő Radnóti, testvérem címmel tartott előadást, a színházban ezen a napon 20 órakor Pater Sparrow 1 című filmje volt műsoron. Szerdán 17 és 19 óra között a gyerekek mézeskalácsot készítenek a könyvtárban, 20 órakor pedig a színház nagytermében Török Ferenc Overnight című játékfilmjét láthatja a közönség. Április 25-én 16 órakor a könyvtár péterrévei részlegében is bemutatják a Fehér tenyér című filmet, a bácsföldvári részlegben pedig 17 órakor Grigor Attila A nyomozó című alkotását vetítik. 20 órakor az óbecsei színházban lehet majd megnézni ugyanezt a filmet. Április 26-án 17.30-kor az Óbecsei Népkönyvtárban dr. Ranko Rajković, a Mensa kiemelt tagja beszél a kétnyelvűség jelentőségéről az óvodáskori és a kisiskoláskori nevelésben és oktatásban. A program során az óvoda gyermekcsoportja kétnyelvű produkciót ad elő. Az ingyenesen látogatható programok kétnyelvűek, a filmeket pedig eredeti nyelven, szerb felirattal mutatják be.

A hetet Vujity Tvrtko Pulitzer-emlékdíjas riporter filmvetítéssel egybekötött közönségtalálkozója zárja, vele április 26-án 18 órakor találkozhatunk a Pokoli és angyali történetek, avagy két óra alatt a Föld körül című előadáson a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben. A belépődíj 200 dinár.