2024. július 17., szerda

Elismerés a bácsfeketehegyi versmondóknak

Budapesti tudósítónktól

Tegnap a Falvak Kultúrájáért Alapítvány 38 újabb lovagot avatott Budapesten. Az alapítvány 1998 óta adományozza a Magyar Kultúra Lovagja címet a határon belüli, valamint határon túli közművelődési, irodalmi, zenei, művészeti teljesítmények elismerésére. A díjakat önkormányzatok, társadalmi szervezetek jelölése, valamint az alapítvány tanácsadó testületének javaslata alapján ítélik oda, és a Magyar Kultúra Napján adják át.

Az idén a díjazottak között nincs vajdasági. Csáky S. Piroska, az elismerést odaítélő bírálóbizottság tagja szerint ennek az lehet az oka, hogy nem érkezett jelölés vajdasági személyek lovaggá ütésére. „Ugyanakkor a Magyar Nyelv Éve kapcsán a magyar nyelv ápolásáért és a szép magyar beszéd terjesztéséért az alapítvány a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületét jutalmazza ezzel az elismeréssel” – hangsúlyozta Csáky S. Piroska, aki azt is kiemelte: jövőre a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett gálaműsort a délvidéki szórványmagyarság adja majd a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület támogatásával.

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány eddig 11 vajdaságit avatott lovaggá. „Volt év, amikor nem akadt délvidéki díjazott, de olyan is, amikor ketten is megkapták ezt az elismerést. Attól függ, hogy kinek jut eszébe jelölni valakit. Figyelemmel kell kísérni a Kultúra Lovagrendjének pályázati kiírását, s jól kell megindokolni a jelölést” – mondta el a nyugalmazott egyetemi tanár. Közlése szerint a zsűri a 160-170 jelölt közül választja ki évente azt a 35-36 személyt, akik a továbbiakban viselhetik a Magyar Kultúra Lovagja címet.