2024. július 18., csütörtök

A háború utószele

A kölcsönös horvát-szerb vádaskodásban, melynek végkifejletét mindkét ország immár a hágai nemzetközi bíróságtól várja, teljesen háttérbe szorult az a horvát követelés, hogy Szerbia származtassa vissza a kilencvenes évek elején zajló háborúban eltulajdonított horvátországi műkincseket. A hágai testület úgy döntött, hogy eljár a Szerbia ellen népirtás és etnikai tisztogatás címén beadott horvát kereset ügyében, ám a hírügynökségi jelentésekből szinte rendre kimaradt a nyilván kevésbé fontosnak tartott kultúrjavak kérdése.

Szerb nyilvántartás szerint 1991 novembere és 1993 között mintegy 30 000 leltározott műkincs, művészeti és történelmi jelentőségű tárgy, továbbá régészeti lelet került horvát területről Szerbiába. Minderről édeskeveset tud a nyilvánosság. Néhány nappal a horvát kereset beadása után a Vreme hetilap szerint Újvidékről 35 ikont visszaszármaztattak eredeti helyükre: Vukovárba és Dályába (Dalj). Újvidéken pedig találkozott a kulturális javak visszaszármaztatására létrehozott szerb-horvát vegyesbizottság, mely a két ország elhidegülő kapcsolata közepette, és a nemzetközi bíróság azon döntése miatt, hogy a főtárgyalás megtartásáig nyitva hagyja a kulturális javak visszaszármaztatásának kérdését, azaz arra kötelezi Szerbiát, hogy addig származtassa vissza azokat, ennek az ülésnek kissé nagyobb súlya volt, mint a korábbiaknak.

Még nem tudni, hogy Horvátország pontosan mire tart igényt, azt még kevésbé, hogy akár megközelítőleg mi lehet a valós veszteség. Szerbiai adatok szerint a szomszédos országnak azt a mintegy 30 000 tárgyat kellene visszajuttatni, melyet a harci övezetből mentettek ki többek között önkéntes kusztoszok és szakemberek, és Újvidékre szállították. A műkincseket az újvidéki székhelyű Tartományi Műemlékvédelmi Intézetben konzerválták és restaurálták a művelődési minisztérium és a TVT anyagi támogatásával. A leltározott tárgyak zöme az egykori Valkóvárból, a horvát Sztálingrádként emlegetett Vukovárból származik: a Városi Múzeumból, a Művészeti Képtárból, a ferencesrendi kolostorból, és a Bauer-gyűjteményből. Közel 21 000 leltározott tárgyat 2001-ben visszajuttattak, közöttük a Bauer-gyűjteményt Újvidékről, majd 2004-ben a ferencesrendi kolostornak 3833 könyvet Zimonyból, továbbá 35 szobrot az ernestinovói művésztelepnek Apatinból, és számos pravoszláv kegytárgyat Vukovárba és a körülötte levő falvakba.

A műkincsek egy része kivételesen rossz állapotban van, a konzervátoroknak akár több évtizedes munkája is lenne a háborús övezetből kimentett tárgyakon, állapította meg a vegyesbizottság. Nincs kizárva, hogy külföldi szakembereket is bevonnak a restaurálási munkálatokba.