2024. július 18., csütörtök

Lejárt a határidő

Az újvidéki Zvezda film kiköltözési határideje lejárt, de a mozihelyiségeket nem ürítették ki – A helyzet rendezése a pravoszláv ünnepek után várható

Újvidék város december 1-én egyhónapos határidőt szabott a mozikat üzemeltető Zvezda filmnek arra, hogy kiköltözzön. A határidő tehát január 1-jén lejárt, mégsem történt semmi. Az eredeti elképzelés szerint decemberben ki kellett volna költöznie a vállalatnak, miután az Arénát a Poslovni prostor közvállalat vette volna át. A probléma megoldása a jelekből ítélve a januári pravoszláv ünnepek utáni időkre tolódik.

– A Zvezda film áram és fűtés nélkül maradt, a dolgozók szabadságon vannak, és számukra senki sem kínált fel megnyugtató megoldást – mondja Boris Gigov, a vállalat igazgatója. Ugyanakkor arra szólította fel a városi hatóságot, hogy a nézeteltérések ellenére üljenek le, és találjanak közösen megoldást a vállalat és a foglalkoztatottak számára. A Zvezda film kollektívája elégedetlen a magánosítási eljárással, mely során az Aréna mozit nem adták el, javaslatuk szerint hasonlóan kivételezetten kellene bánni a Porta kertmozival is. A munkások saját részüket kérték a privatizációból, de ehelyett kilakoltatási végzést kaptak, mert a hatalmas adósságok lehetetlenné tették a működés folytatását. A Zvezda film beadvánnyal fordult a városi urbanisztikai igazgatósághoz a kilakoltatási végzés ellen, ugyanakkor hónapok óta hasztalan keresi a párbeszédet a város vezetőségével. Az ünnepek után mégis várható, hogy a városi urbanisztikai igazgatóság válaszol a beadványra, és akkor egyértelművé válik, hogy a Zvezda film kiköltözik-e az Arénából, vagy a költözést esetleg melegebb napokra halasztják. A mozivállalat ugyanakkor a Legfelső Bírósághoz is fordult az alkalmazottak érdekeinek védelmében, mert a vállalat szerint a munka nélkül maradt dolgozók térítésre jogosultak, vagyis azt szeretnék, ha hatálytalanítanák azt a végzést, melyben az Arénát bárminemű térítés nélkül a városnak ítélték oda.

Ezek a legfrissebb fejlemények, melyek előzménye, hogy a Zvezda film 2008. november 20-án végleg, azaz bizonytalan időre bezárta mozijait, az Arénát és a Jadrant, mert képtelen volt rendezni mintegy 2 millió dinárra rúgó adósságát a távfűtőműveknek. A vállalat működésképtelenségének nem csupán ez volt az oka. Kimutatások szerint vesztesége meghaladja a 44 millió dinárt, legalább 25 millió dinárral tartoznak a dolgozóknak kifizetetlen bérükért, valamint adó és járulékokért.

A város ezek után határozta el, hogy szárnyai alá veszi az Aréna mozit, melyet kivettek a Zvezda film privatizációs csomagjából, és azt tervezték, hogy bérbeadják egy beruházónak, melyet köteleznének a filmvetítésekre, az eredeti tevékenység megtartására. Ezt ígérte Igor Pavličić polgármester, aki annak idején jelezte, hogy a város azt kérte a szerb kormánytól, hogy a Zvezda film magánosítása során tekintsen el a Porta kertmozitól is. A válasz egyértelmű volt, a kertmozi nem tárgya a privatizációnak, hiszen a Zvezda filmnek csak használati joga van felette. A polgármester szerint a jövőben a kertmozi, csakúgy mint az Aréna a város jogkörébe fog tartozni.