2024. július 18., csütörtök

Jövő hétfőtől újra tanítás

Obradović: Az előrehozott háromhetes téli szünidővel sikerült útját állni az új influenza gyors terjedésének

Az általános- és középiskolások hétfőn, január 11-én visszatérnek az iskolapadba háromhetes téli pihenő után, mely az egész ország területén korábban kezdődött az új influenza miatt. Žarko Obradović oktatási miniszter nyilatkozata szerint az első félév megszakítása eredménnyel járt, mert sikerült ezáltal megakadályozni a vírus terjedését az iskoláskorúak körében.

Bejelentette, hogy az egészségügyi minisztérium munkacsoportjával most arról tárgyalnak, hogy hogyan lehetne megszervezni a jövőben a tanulók beoltását, ami ugyancsak hozzájárulna a betegség leküzdéséhez. Az oktatási miniszter szerint nincs kizárva, hogy terepi egészségügyi csoportok járják majd az iskolákat, amelyekben szülői beleegyezéssel a diákok felvehetnék a védőoltást. Minderről rövid időn belül döntenek. Az országos járványfelügyelő munkacsoport ugyanakkor bejelentette, hogy a tanítás szüneteltetésével sikerült a H1N1 vírus terjedését mintegy 70 százalékkal visszafogni az iskoláskorú népesség körében.

Obradović miniszter a sajtónak nyilatkozva kijelentette, hogy a diákokat és a tanárokat hétfőtől az első félév lezárása várja, vagyis az osztályzatok véglegesítése és a tanterv hátramaradt részének realizálása. A tanterv szűkítéséhez utasítást készítenek, ugyanis várható, hogy februárban az új influenza harmadik, legerősebb hullámával kell szembenéznünk, amikor megtörténhet, hogy az iskolákat újra bezárják néhány napra, hogy ezáltal megakadályozhassák a betegség terjedését.