2024. július 18., csütörtök

A tudásra vágyónak műhely, az utazónak Kánaán

Európa Kulturális Fővárosaként Pécs 2010-ben megosztja kincseit a világgal

Megkezdődött a visszaszámlálás. Már nagyon kevés idő választja el Pécs városát attól, hogy Essennel, a Ruhr-vidéki német várossal és Isztambullal, Törökország európai kapujával egyetemben Európa kulturális fővárosa legyen, és megmutathassa a világnak, hogyan kell megőrizni saját hagyományunkat kultúrák kereszttüzében. A megbízatás egy évre szól, így 2010 nyilván örökre bevési magát a baranyai város történetébe. A készülődés réges-rég megkezdődött, a finis azonban még előttünk áll. Irány Pécs! néven Mikulás-nap táján megkezdődött az eseményeket megelőző utolsó nagy országos kampány a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa-program népszerűsítéséért.

Pécs a tudásra vágyónak műhely, az utazónak Kánaán, az itt élőknek a világ közepe. 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa – ez csak az egyik mottó, amivel a Határtalan Városba csalogatnak bennünket, a történelmi, kulturális, művészeti és szellemi örökségénél, földrajzi fekvésénél fogva, továbbá soknemzetiségű hagyományai, környezete révén az egyik legizgalmasabb magyar városba. Mondhatnánk úgy is: a híres Zsolnay porcelán vagy Janus Pannonius, Weöres Sándor és Csorba Győző, Vasarely, Csontváry és Amerigo Tot városába. De még másként is mondhatnánk: a világörökség részeként ismert ókeresztény sírkamrák, a számtalan fesztivál, a Pécsi Országos Színházi Találkozó, a hangulatos éttermek, a mediterrán éghajlatú, a Mecsek lankáin lévő városba. S akkor még nyilván nem mondtunk el mindent, hiszen Pécs a reneszánszára készül, és az utóbbi években, még ha fennakadásokkal is, hatalmas léptekkel fejlődött. A kulturális fővárosi címre négy fejlesztési kulcsprojektummal készült, ezek: a konferencia és koncertközpont, a Zsolnay Kulturális Negyed, a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont, valamint a közterek és parkok újjáélesztése. Pécs rengeteg pénzt kapott, használt fel, de még több kellett volna. Mindenesetre a világgal kívánja megosztani kincseit. 2010-ben, Európa Kulturális Fővárosaként (EKF) szeretné képviselni a magyar kultúrát és befogadni Európa, a világ kultúrájának végtelenül sokféle árnyalatát. Fel szeretné mutatni egy európai határvidék kultúráját és egyben a kultúra határtalanságát is.

A szép szavak mögött valóban rengeteg munka van, de lassan elérkezik az az idő, amikor beérik mindennek a gyümölcse. Páva Zsolt, Pécs polgármestere szerint 200-300 ezerrel több vendégéjszakát tölthetnek el a turisták jövőre a dél-dunántúli régióban, a Pécs iránt érdeklődő turisták száma akár meg is duplázódhat. Készülnek a rend őrei is: 2009-ben több mint kétszáz baranyai rendőr tanult angolul, ugyanennyien németül, és valamennyien horvátul, illetve egyéb nyelven tanulták meg az alapvető kommunikációhoz szükséges szavakat.
Visszakanyarodva a már javában zajló Irány Pécs!-kampányhoz – mely január 31-ig népszerűsíti a főváros programjait Budapesten és 20 nagyváros közel 70 helyszínén (nem kevesebb mint 100 közreműködővel) –, egyik csalogató mottója az óévbúcsúztató volt, de a hétvégén, egészen pontosan 2010. január 10-én, a hivatalos nyitóünnepséggel kezdetét veszi Magyarország eddigi legnagyobb kulturális eseménysorozata, a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program. A megnyitó művészeti koncepciója, hogy bemutassa mindazt az értéket, eredményt és kétezer éves kulturális örökséget, amelyet Pécsen keresztül Magyarország büszkén mutathat fel a világnak.

A jelenleg biztosra vehető jövő évi 500 program várhatóan további 100-150 rendezvénnyel gyarapodik, így bőven lesz miből válogatnia a közönségnek. Ezek közül emelnénk ki a retrospektív Bauhaus-kiállítást (augusztus 15.-október 15.), illetve a Nyolcak kiállítását (2010. november 13.-2011. március 31.), vagy a Bizonyos tekintetben – Hamvas Béla most című művészeti programsorozatot a pécsi Művészetek és Irodalom Házában, mely októberben kezdődött és 2010. január 10-ig tart. A nagyobb lélegzetű rendezvények közül említjük a március idusán kezdődő Tavaszi Fesztivál, a klasszikus és kortárs művészetek ünnepét, mely április 9-ig tart, benne a Fringe-dzsel, május-júniusban már a Nemzetközi Cirkusz- és Utcaszínház Fesztivál fogja csalogatni az érdeklődőket, június 12-én kezdődik a bő egy hetes Sétatér Fesztivál, mely világzenei és dzsesszkoncerteknek ad otthont, majd július második felében várják a résztvevőket az ICWiP nemzetközi ifjúsági találkozóra, melynek keretében színvonalas nyári egyetemet tartanak. Augusztus elején kezdődik a III. Ördögkatlan Összművészeti Fesztivál, majd origami találkozóval, augusztus második felében pedig a XV. Pécsi Nemzetközi Felnőtt Bábfesztivállal folytatódnak a rendezvények. Szeptember 1-jén kezdődik az I. Mediterrán Fesztivál, majd a tíznapos összművészeti Örökség Fesztivál 16-tól, 26-tól pedig megszervezik a Magyarok I. Kulturális Világfesztiválját. Részletek a www.pecs2010.hu honlapon találhatóak, ahol megtaláljuk még a komoly-, nép- és könnyűzenei, a képzőművészeti, a színházi, a táncművészeti, az irodalmi, a kisebbségi és a nemzetiségi programokat, és ki tudja, mit nem, csak győzzük végigböngészni.