2024. július 18., csütörtök

Január vége előtt nem lesz állami ösztöndíj

Az Univerzal Bank honlapján ellenőrizhető, ki nyerte el a támogatást

Január derekán járunk, a szerbiai oktatásügyi minisztérium viszont továbbra sem tett közzé adatot arról, hogy mikor kezdi meg a diák- és egyetemista ösztöndíjak, hitelek kifizetését. A kifizetést lebonyolító Univerzal Bank honlapján ( www.ubbad.rs ) ugyan a személyi szám beírásával mindenki ellenőrizheti, hogy elnyerte-e a kért támogatást, vagy sem, de egy szó sem esik a kifizetés üteméről, összegéről, vagy megkezdéséről. Ez természetes, hiszen nem a banktól, hanem a minisztériumtól függ az ösztöndíjak, kölcsönök kifizetése.

A szerbiai oktatásügyi minisztérium diákélet-színvonallal megbízott osztályvezetőjét hasztalan kerestük több ízben, két napon át, nem hivatalosan mégis megtudtuk, hogy január 12-éig nyújthattak be panaszt a pályázók, de még tegnap is érkezett 12-én postázott panaszlevél. A panaszokat elbíráló bizottság csak ezután ül össze, így várhatólag január második felében, illetve vége táján számíthatnak a sikeresen pályázók első juttatásukra a 2008/09-es tanévben. Az ösztöndíj és a hitel összegéről sem sikerült pontos adatot megtudnunk, de tavaly a középiskolások havi 3000, az egyetemi hallgatók pedig 5100 dinárt kaptak 10 hónapra.

Egyébként az idei költségvetésből az oktatásügyi minisztériumnak 108 milliárd dinár jut, ennek 96,36 százalékát a dolgozók fizetésére és más térítményekre, ösztöndíjakra és kölcsönökre fordítják. Az Univerziádéra 500 millió, a koszovói oktatás támogatására pedig 80 millió dinárt szánnak. Idén a bruttó társadalmi össztermék 3,54 százalékát választották ki oktatási célokra, míg tavaly ez az arány elérte a 3,8 százalékot. Egyre inkább távolodunk az 5 százaléktól, melyet a szakszervezetek évek óta szorgalmaznak, arról nem is szólva, hogy a világ 30 legfejlettebb államában csaknem kétszer akkora százalékot választanak ki az oktatás céljaira, mint Szerbia idén.