2024. július 18., csütörtök

Részvényt és szószt a népnek!

Tévéjegyzet

Műfajilag nemigen találunk a Vajdasági Televízió magyar nyelvű szerkesztősége Napjaink című műsorához hasonlót a tévékínálatban. A stúdióbeszélgetéssel, riportokkal, esetleg körkérdéssel, vendég-előadóművésszel ékelt, több témát is felvonultató műsor a híradót leszámítva a szerkesztőség nemcsak egyik „legidőtállóbb”, hanem egyik legsikeresebb műsora is. Más (magyarországi, vagy szerbiai) tévécsatornák nem vegyítik ily módon az újságírói műfajokat, mint a Napjaink.

Vagy stúdióinterjút csinálnak, vagy riportműsort, legyen az politikai, gazdasági, vagy szórakoztató jellegű, ezenkívül általában nem foglalkoznak több témával egy műsorban, hanem egynek rendelik alá a műsort. Boncolgathatnánk a sajátosságokat, de ezúttal inkább arról szólnék, hogy ezen a hétfőn is egy időszerű és „többoldalú” műsor állt össze. Az ingyenrészvényekről a stúdióvendég sok hasznos tanáccsal szolgált, s mint aztán a körkérdésből kiderült, erre szükség is volt, sőt lesz is, hiszen sokan – főleg fiatalok –, még csak arról sem hallottak, hogy jogosultak rá. Ez egyszerűen döbbenetes, mert azt jelenti, hogy vannak közöttünk kétségbeejtően tájékozatlan emberek. Hihetetlennek tartom, hogy egy szerbiai felnőtt ne halljon semmit erről a nagyszabású akcióról a legalább egy éve folyó híráradat nyomán sem, vagy ha már nem tájékozódott a sajtóból, akkor az utcán, az iskolában, a munkahelyen, a családban sem ütötte meg a fülét, hogy valami készül, miközben az ország több mint fele, mintegy ötmillió polgár el is nyerte az ingyenrészvényre való jogosultságot. Az kisebb baj, hogy maga a körkérdést végző újságíró sem volt teljesen tisztában az akció lebonyolításának részleteivel – ha a fülem nem csalt, olyan kérdés is elhangzott, hogy ezer euró helyett „évente” 1700 dinárt kapunk –, hiszen szerdán a temerini postán még azért is értetlenül és felháborodottan bámult rám a „kisasszony”, mert pénzt nem, csak részvényt merészeltem kérni. Nos, a másik tolóablaknál már világos volt, miről beszélek, de azért azt is tudni kell, hogy ez az 1700 dinár csak egyszer üti a markunkat.

Jó kis bonyodalmak lesznek még ebből az ingyenrészvény-ügyből! De az isholtbiztos, hogy a sajtó továbbra sem fogja megkerülni, így a Napjaink sem.

De, így év elején ne csak a pénzről beszéljünk! Mit szólnak a SZÓSZ-hoz? Tavaly márciusban kezdték sugározni a Magyar Televízió játékos nyelvi műsorát, melyet a múlt hétvégi ünnepnapok alatt ismét műsorra tűzött. A közismert írókat, költőket, színészeket, nyelvészeket és műfordítókat felvonultató, furcsa című SZÓSZ?!:-) szereplői aktívak, játszanak, szellemeskednek, villámkérdésekre válaszolnak, humoros jeleneteket varázsolnak elénk, miközben számot adnak a magyar nyelvhez való viszonyukról. Rendkívül szórakoztató műsorról van szó, amit a már sikerrel futott Nyugat 100 és a 100 év Játék a színház című vetélkedősorozatokhoz hasonlíthatok leginkább. Végre semmi szitok, lövöldözés, erőszak, dráma, csak semmi sztárvilág vagy mindenáron komédia, hanem egyszerűen: játék, nyelvi játék. Ez a műfaj valahogy bejött a magyar köztelevíziósoknak, értenek hozzá. Olyannyira, hogy az m2 ünnepnapon is előkelő időpontban veszi elő a kalapból. Ami engem illet, máskor is megteheti.