2024. július 18., csütörtök

A könyvtár megtagadta a könyvbemutatót

Tiltakozik a szenttamási Emberi Jogi Központ, mivel a helybeli Népkönyvtár megvonta Teleki Júlia könyve bemutatójának lehetőségét – Az igazgató szerint az intézmény tartózkodik a politikaila

A szenttamási magyarság kulturális életének lezüllesztése címmel közleménnyel fordult szerkesztőségünkhöz a szenttamási Emberi Jogi Központ, melyben Kiss Rudolf a szervezet nevében leszögezi, hogy a helybeli Népkönyvtár elfogadhatatlan magatartást tanúsított, amikor megvonta egy könyv bemutatásának lehetőségét.

A január 14-én megfogalmazott közlemény szerint néhány héttel ezelőtt Teleki Júlia,az 1944/45-ös délvidéki vérengzések egyik kutatója kereste fel a szervezetet azzal a kéréssel, hogy szívesen tartana könyvbemutatót Szenttamáson, s nem igazán tud kihez fordulni segítségért. A szervezet közbenjárt, „2009. január 8-án hivatalos levelet intéztünk a könyvtár vezetőségéhez, amelyben kérvényeztük az előadás megszervezésének lehetőségét. Legnagyobb megdöbbenésünkre, kérvényünket elutasították, arra hivatkozva, hogy a könyvtárban csak az intézmény által kezdeményezett programok kerülhetnek megszervezésre, majd hozzátették, hogy a továbbiakban ilyen és ehhez hasonló megkeresésekkel ne is forduljunk hozzájuk”.

Az Emberi Jogi Központ elfogadhatatlannak tartja ezt az indoklást, már csak azért is, „mert az utóbbi időben a könyvtárban több alkalommal is (!) termékbemutatót szerveztek, amely gyógyászati célokat szolgáló mágneses terápiás eszközök és termékek bemutatását, illetve árusítását foglalta magába.” A felháborodást tetézte, hogy a könyvtár 2007 áprilisában mgr. Bozóki Antalkönyvének, az Európai Integrációs Lexikonnak a bemutatását is megakadályozta.

„Az intézmény vezetősége mindent elkövetett annak érdekében, hogy a könyvbemutató ne jöhessen létre. A pimaszság netovábbja, hogy nem szégyelltek mintapéldányt kérni a kiadványból, merthogy ők látni szeretnék, hogy miről is van szó. (Érthetetlen volt számunkra, hiszen egy több évtizedes munkássággal rendelkező elismert szakember aktuális kiadványa került volna bemutatásra.)” – áll többek között a közleményben, mely leszögezi azt is: „... izgalmas kérdés, hogy vajon jogában áll-e egy ilyen jellegű intézménynek politikailag elfogultnak, illetve diszkriminatívnak lenni? Úgy gondoljuk, hogy a könyvtár magatartása a szenttamási magyarság kulturális életének a lezüllesztését szolgálja, s a közösség érdekeivel ellentétes. Ezért annak érdekében, hogy ez a továbbiakban ne történhessen meg, felkérjük a Magyar Koalíció helyi képviselőit, hogy az arra illetékes szervekkel közösen, vizsgálják meg a könyvtár vezetőjének alkalmasságát!”

Szerkesztőségünk a közlemény nyomán telefonon érdeklődött a könyvtár igazgatójánál a történtekről. A jelenlegi igazgatónő, Kiss Éva kifejtette, hogy az intézmény – korábban Anka Zurković igazgatónő vezetése alatt, de jelenleg is –, tartózkodik a politikailag érzékeny témáktól, tekintettel a lakosság összetételére.

– Nem tágítunk ettől az álláspontunktól, pedig emiatt konfliktusokba keveredhetünk. A közelmúltban megtörtént az is, hogy szerb nyelvű rendezvényt utasítottunk el, gondolván, hogy a magyar ajkú lakosságot sértheti. Tudomásul vették, és nem lett semmilyen következménye. Teleki Júlia könyvével kapcsolatosan annyit mondhatok, hogy maga a szerző korábban megkeresett azzal a kéréssel, hogy könyvtárunkban bemutatná a könyvét, de neki is elmagyaráztam, hogy miért nem lehetséges. Gondolom, van még Szenttamáson olyan helyiség, mely esetleg alkalmas egy ilyen rendezvény megszervezésére. Sejtettem, hogy az Emberi Jogi Központ élesen fog reagálni, de nem tehettem másként. Hogy termékbemutatók voltak a könyvtárban? Nem tagadhatom. Ennek nyitvatartási időn túl teret adtunk, bár nem mi szerveztük. Ez azonban politikailag senkit sem érinthet érzékenyen – mondta az igazgatónő.

Kiss Rudolf, a közlemény aláírója szerint az Emberi Jogi Központ nem állt el Teleki Júlia könyvének szenttamási bemutatójától. Ha nem lehet a könyvtárban, akkor másutt. Viszont mi lehet alkalmasabb helyszín egy könyv bemutatására magánál a könyvtárnál? – tette fel a kérdést Kiss.