2024. július 18., csütörtök

Mai idők pulzusa

Kortárs dráma bemutatója lesz kedden az Újvidéki Színházban – Gyarmati Kata Hét nap a világ című játéka a magányos ember vívódásait boncolgatja Puskás Zoltán rendezésében

Az idény harmadik bemutatójához érkezett el az Újvidéki Színház Moliére: Mizantrópja (rendező: Anca Bradu), és a december utolsó napján bemutatott Veri-e uraságod a feleségét? című, Krizsán Szilvia rendezte kabaré után. Kedden 19 órakor Gyarmati Kata: Hét nap a világ című játékát viszi színre a társulat, azt a darabot, mely 2007 őszén a legjobbnak bizonyult a hagyományosan megrendezett Vajdasági Magyar Drámaíró Versenyen. A szerzőt elsősorban dramaturgként ismerjük, bár drámaszerzésben is jártas, 2004-ben kiérdemelte a Sinkó-díjat.

A Hét nap a világ előadás, mely a szeptemberi versenydíjas mű átdolgozott változata, immár harmadszor kerül színre. Mint azt a pénteki sajtótájékoztatón Gyarmati Kata elmondta, a drámaíróversenyen kívül Kisvárdán is színre vitték a művet. A szöveg megmunkálására, kidolgozására természetesen most jutott legtöbb idő, így a kiváló színész- és szerzőgárdával egy élvezetes előadásra számíthat a néző. A kétfelvonásos előadás témája a modern ember magánya. A középpontban három társkereső nő áll, akiknek életérzéseit, vergődését, útkeresését több dimenzióból is megközelítik.

Puskás Zoltán rendező bevallása szerint először találkozott olyan megrendezésre váró szöveggel, mellyel olyannyira azonosulni tudott, hogy olyan érzése volt, mintha róla szólna. Elor Emina és Kőrösi István színészek őszinte, gyermekdeden tiszta, pozitív üzeneteket hordozó előadásnak nevezték a Hét nap a világot, Ferenc Judit színész, aki ezúttal a rendező munkatársaként működött közre, pedig nagy kihívásnak tekinti az előadást, egyfelől, mert kortárs drámát színre vinni mindig kihívás, másfelől pedig Puskás Zoltánnal dolgozni a művészi kifejezéskeresés, a kísérletezés változatos útjait jelenti.

– Nagyon-nagyon örülök, hogy annak idején az akkori igazgató, Vicsek Károly kitalálta ezt a történetet, ugyanis sokáig féltünk a kortárs szerzőktől, azt hittük, hogy csak a klasszikusok, csak a nagyok darabjait érdemes műsorra tűzni. Azt gondolom, hogy a színháznak egy kicsit a mai idők pulzusára kell kitapintania, és azt csak Shakespeare-rel, csak Molière-rel, csak Csehovval nem lehet, hanem igenis szükség van a mai fiatal gondolkodókra, ha nem is olyan biztos kasszasiker – mondta kérdésünkre László Sándor, a társulat igazgatója. – Azt hiszem, hogy bátornak kell lenni, és a mi gyakorlatunk azt mutatja, hogy ennek van értelme, és kifizetődik.

Az elmúlt években az Újvidéki Színház több jeles vajdasági magyar szerző darabját játszotta, közöttük Gobby Fehér Gyula, Verebes Ernő, Ifj. Virág Gábor szerzőktől. A drámaíróverseny győztes darabjának bemutatása ugyancsak gyakorlattá kezd válni. A következő évadban a 2008 szeptemberében nyertesnek kikiáltott Pálfi Ervin–Szőke Attila páros (mindketten a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának tagjai) darabját viszi majd színre a társulat.