2024. július 18., csütörtök

A nagy európai fesztiválok díjazottjai a FEST-en

A belgrádi nemzetközi filmmustrával szinte párhuzamosan idén is lesz Újvidéken filmrevü

Február 20-ától március 1-éig tart az idei belgrádi Nemzetközi Filmfesztivál, a FEST 09. A rendezvénnyel párhuzamosan hagyományosan Újvidéken is megrendezik a filmmustrát, ez idén sem lesz másként. Đorđe Kaćanski, az Újvidéki Művelődési Központ filmszerkesztőségének sokéves vezetője erősítette meg a hírt, miszerint a FILM 09-et megtartják, a Zvezda film ellehetetlenült helyzete miatt viszont az általuk szervezett FOCUS elmarad. A művelődési központ szervezte filmrevü néhány nappal a belgrádi FEST megnyitója után, új helyszínen: az újvidéki Art moziban lesz, várhatólag 20–30 játékfilmet tűznek műsorra.

A fővárosi Száva Központban, a Művelődési Központban, a Balkan moziban, és a Jugoszláv Filmtár Múzeumában viszont a tervek szerint a világ tavalyi filmgyártásából hat tematikus egységbe sorolva közel 70 alkotást nézhetnek meg a filmkedvelők. Belgrádba mintegy száz neves külföldi rendezőt, színészt, forgatókönyvíró vendéget várnak, és remélik, hogy a látogatottság a tavalyi szinten fog mozogni, amikor csaknem 100 000 jegy kelt el a vetítésekre.

Miroljub Vučković, a FEST művészeti igazgatója szerint máris biztosított a tavaly Cannes-ban Aranypálmával díjazott A falak között című Laurent Cantet-film, a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon Arany Oroszlánnal díjazott Darren Aronofsky A birkózó című filmje, a Berlini Filmfesztivál Arany Medve díjas filmje, a Tropa de Elite (Elitosztag) című José Padilha-alkotás, továbbá a Dardenne fivérek, Emir Kusturica, a Coen fivérek, Ron Howard, Clint Eastwood, Sam Mendes, Gus Van Sant és mások új alkotásai.