2024. július 18., csütörtök

Vicsek-filmek a Vajdasági Televízióban

Vasárnaptól öt héten át újra műsorra tűzik a neves rendező alkotásait

Vicsek Károly öt filmjét tűzi műsorára a Vajdasági Televízió 1-es csatornája a következő vasárnapokon 22 órai kezdettel. Február 28-án, vasárnap az Apa és a magány című, 1978-ban bemutatott játékfilmjét nézhetik meg újra a nézők, mely Mirko Kovač szövege alapján készült Eva Ras és Stole Aranđelović főszereplésével. Március 7-én a Fekete glóbusz t tűzi műsorra a csatorna, azt az 1977-ben készült játékfilmet, mely Gobby Fehér Gyula Vallatás c. drámája alapján készült, és Cseh Károly tragikus életét ábrázolja. Főbb szerepben Soltis Lajost, Eva Rast látjuk. Egy héttel később, 14-én a Szikkadó földeken című, Herceg János műve alapján készült játékfilmet láthatjuk, melynek alapanyagát a rendező az írótól igen nyers formában kapta: a Magyar Szóban megjelent folytatásos cikkeiből. Március 21-én a Gion-novellák alapján készült A késdobáló tévéfilmet nézhetjük meg újra a feledhetetlen Fejes Györggyel, továbbá Földi Lászlóval, Ladik Katalinnal, Pataki Lászlóval, Árok Ferenccel, Pásthy Mátyással, Faragó Árpáddal.

Az utolsó, március 28-ai vetítés alkalmával a Fajkutyák ideje című filmdrámát láthatjuk, mely Deák Ferenc forgatókönyve alapján készült Fejessel, Pásthyval, Rövid Eleonórával, Kerekes Valériával, Bicskei Istvánnal, Ferenci Jenővel, és másokkal.

Valamennyi játékfilm az Újvidéki Televízió aranykorszakában készült, amikor évente egy-egy magyar nyelvű filmalkotás is készült a tévéházban. Közülük sokra szívesen emlékeznek a nézők, viszont ritkán van alkalmuk megtekinteni őket.