2024. július 18., csütörtök

Amikor nem a néptáncosok miatt szól a muzsika

Szombaton Őseink zenéje Szenttamáson

A vajdasági népzenészek mellett Utasi Árpád mesemondó is fellép – A rendezvénnyel egyúttal megnyitják a Gion-évet

Ha január, Szenttamás és népzene, akkor nem lehet más, mint Őseink zenéje. Egy rendezvény, melyet Gojko Alilović, a Szökős együttes bőgőse álmodott és valósított meg. Idén január 16-án, szombaton immár nyolcadszor szervezik meg a szenttamásiak hathatós támogatásával.

Alilović elképzelése az volt, hogy legyen egy alkalom, amikor nem a néptáncosok miatt szól a muzsika, hanem magáért a zenéért. Az ötlet nemcsak megvalósult, hanem helyét is megállta, a vajdasági népzenekedvelők magukévá tették, hiszen rendszeresen visszajárnak a szenttamási rendezvényre.

A népzenei fesztivál 20 órakor kezdődik a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában. Mint Horváth Futó Hargitától értesültünk, a vajdasági magyar népzenészek mellett fellép Utasi Árpád csantavéri mesemondó is. – A műsor keretében idén is kiosztásra kerül az Értünk-díj, amit a kultúra és művészet, a közoktatás és tudomány, a vallás és közélet, valamint a sport területén végzett munkáért oszt ki az Arany János Magyar Művelődési Egyesület az arra érdemes szenttamásiaknak. A kultúra és művelődés területén Gion Nándor írónak ítélte oda a bizottság a díjat, melyet az író családja vesz át. Ezzel megnyitjuk a Gion-évet, az idei évet ugyanis Szenttamáson Gion-évnek nyilvánítottuk. Az idén kerül sor a múzeum megnyitására is az író szülőházában – nyilatkozta Horváth Futó Hargita.

Az Őseink zenéje egyúttal a vajdasági táncházidény hivatalos megnyitóját is jelenti. Ez volt a szervezők álma, az évről évre összesereglő több száz népzenekedvelőnek köszönhetően pedig az álom valósággá vált. Mert a szervezők rendre jó műsort kínálnak, az estet hajnalig tartó táncház követi. Reméljük, így lesz idén is.

A koncert előtt és alatt iparművészek termékeiből is válogathatunk. A belépőjegy 200 dinár.