2024. július 18., csütörtök

Bátorító távlatok

38. FEST február 19-e és 28-a között

Bátorít mottóval február 19-e és 28-a között tartják meg Belgrádban a 38. Nemzetközi Filmfesztivált, a FEST-et, mely immár a 40. lenne, ha a kilencvenes években két ízben kényszerű okokból kifolyólag nem marad el. Idén is három helyszín: a Száva Központ, a művelődési otthon és a Filmtörténeti Múzeum ad otthont az ország legnagyobb filmmustrájának, melyen bemutatják az elmúlt egy év termésének javát, illetve azokat a filmeket, amelyekhez hozzájutottak.

A közönséget mintegy harminc ország több mint 60 filmjének bemutatója várja, közöttük ismert és kevésbé ismert szerzők alkotásai, a hazai filmipar új termékei, európai és ázsiai filmek. Várhatólag közöttük lesz Aleksandar Janković Flashbackje, Branko Šmit horvát és szerb koprodukcióban készült Metasztázisa, Nikša Sviličić Hiszek az angyalokban, Saša Hajduković December 32-e, Srđan Knežević Filmmosó központ, Žarko Dragojević Határon, azaz triptichon a létezésről és birtoklásról című alkotása.

A több programra osztott tíz fesztiváli nap legkommerciálisabb része, a Távlatok a Száva Központban kerül megrendezésre, és zömmel a neves fesztiválokon már vetített alkotásokat vonultatja fel. Ebben a fesztiváli programban vetítik Ang Lee Woodstock a kertemben című filmjét, Lars von Trier Antichristjét, Martin Scorsese Viharszigetét, Giuseppe Tornatore Baaria című olasz–francia vígjátékát, Werner Herzog Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans, szabad fordításban A gonosz hadnagy című alkotását, Sam Mendes Továbbállókját, Joel Koen A Serious Man, szabadon A komoly ember vígjátékát, Claire Denis:White Material, vagyis a Fehér anyag című francia filmet, továbbá Roman Polanski, Peter Jackson, Clint Eastwood, Ken Louch és mások tavaly készült műveit.

Miroljub Vučković, a fesztivál szelektora megtartotta a korábbi évek kísérőprogramjait, a Távlatokat, a Felfedezéseket, a Tények és mozaikokat, a Fantáziát, az Európa Európán kívül programokat. Válogatást láthatnak továbbá a nézők a mai izraeli filmalkotásokból, a hangulatos Téli narancs elnevezésű program keretében. Miloš Paramentić, a FEST igazgatóságának vezetője szerint nagyszámú vendéget hívtak meg a rendezvényre, mintegy 40 szerző jelezte érkezését Belgrádba. A belépőjegyeket február 1-jén kezdik árusítani, amik 200-300 dinárba fognak kerülni.