2024. július 18., csütörtök

Újabb ablak a világra

Tévéjegyzet

Határozottan hiányoznak a jó tévés vetélkedők a képernyőről. A milliomos csak a horvát tévén maradt meg, pedig igazán nagy népszerűségnek örvendett a magyar változat is Vágó Istvánnal, csakúgy, mint a szerb Ivan Zeljkovićtyal. Nagyon jó ugyanakkor, hogy az utóbbi hetekben Sebestyén Balázs visszatért az RTL Klubra a Széffel, mert üdítő színfoltja az esti tévézésnek, főleg ha nem sérteget, hanem ismereteinket gyarapítja, no és természetesen, versenyzői sem sikoltoznak elviselhetetlen decibelekben, mint a minap történt.

A médiában a vetélkedő legjobb terepe a televízió, ezt felismerhették az olasz állami televízió vezetői is, mert a neves RAI egyik csatornáján minden este (hétköznap, hétvégén egyaránt) fő műsoridőben vetélkedőket sugároznak. Sajnos, nem értem a nyelvet, de úgy tűnik mindenki jól szórakozik. Pedig a nyelv nagyon fontos, még akkor is, ha nem kimondottan műveltségi vetélkedőről van szó. Néha tényleg mókás, meglepő válaszokat adnak a lámpalázas versenyzők. Létezik egy angol nyelvű internetes honlap, mely gyűjti a vetélkedők beszólásait, mint egyes tanárok a gyerekek aranyköpéseit. Ebből a gyűjtésből kiderül, hogy Nicole Kidman színésznő nem máshoz, mint Forrest Gumphoz ment férjhez, hogy Bob Hoskins egyik neves filmje – mely egyúttal egy da Vinci-kép címe is –, nem más, mint Roger nyúl a pácban. Hogy melyik európai városban nyílt meg az első operaház 1637-ben? Hát, Sydneyben! És meddig tartott a hatnapos háború Egyiptom és Izrael között? Hosszas gondolkodást követően: tizennégy napig. Végezetül nem hagyhatom ki a következőt sem: ki vont ki először C-vitamint a paprikából? Bizony nem Szent-Györgyi Albert, mint azt sokan gondolnák, hanem maga Sárkányölő Szent György!

Folytathatnánk a sort, hiszen az internet kifogyhatatlan. Többek között arra is jó, hogy tévéműsort nézzünk általa. A korábbi gyakorlat azt mutatta, hogy a tévécsatornák egy-egy műsorukba betekintést adtak az internetes honlapjukon, most már azonban nemcsak betekintést adnak, hanem a teljes műsort is követhetjük. A www.nettelevizor.comcímen például fél ex-Yu: Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Montenegró több csatornája vételezhető. Tényleg nem rossz: televízió élőben, és ingyenesen. Természetesen gyors internet kell hozzá, no meg megfelelő program: Real Player, Media Player, Winamp. Nem is sejtjük, hogy máris hány tévécsatorna sugározza műsorát a hálón, olyanok, amelyekről nem is hallottunk, de olyanok is, melyeket nem vételezhettünk. Én ennek a honlapnak köszönhetően először hallottam az RTV RUF-ról, a Zvižd, Rama, Galaksija 32 szerbiai csatornákról, de a Slon Extráról, a Hema Sá-ról, Vikomról, Valentinóról, és így tudom most követni pl. az újvidéki Apolo TV-t, melynek magyar nyelvű híradója is van, de néhány kilométerre a város határától már nem vételezhető, valamint az eszéki, azaz az STV Osijek tévét, a Kapital Network-öt, a GTV Zadart... Újabb ablak ez a világra, az internet lehetősége, amivel tudni kell élni.