2024. július 18., csütörtök

A tehetséggondozás közös érdek

Évente több mint ezer tehetséges vajdasági magyar diákot mozgatnak meg a különféle versenyek – Muhi Béla a tehetséggondozó mozgalomról, eredményekről, célokról nyilatkozik

A napokban zajlott Zentán a Kovács Sztrikó Zoltánról elnevezett verseny, ismét nagyszámú diák részvételével, akik figyelemreméltó tudásról tettek tanúbizonyságot. A verseny csak egyike azoknak, amelyek valamilyen módon Muhi Béla újvidéki fizika-kémia szakos tanár nevéhez fűződnek, aki egyebek között közel 200 oktatási jellegű kiadvány, szakkönyv szerkesztője, a Vajdasági Magyar Tankönyv Tanács elnöke, könyvei, tankönyvfordításai jelentek meg. Ezenkívül akkreditált tanári továbbképzések szerzője és szervezője, a GENIUS – a tehetséges diákokért mozgalom megalapít

Évente hány ilyen tömeges vetélkedőt szerveznek, mint amilyen a Kovács Sztrikó Zoltán-verseny volt, és kb. hány tanulót mozgatnak meg?
– A GENIUS – a tehetséges diákokért mozgalmat a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének (VMPE) keretében azzal a céllal hoztuk létre, hogy felkutassuk és segítsük tehetségeinket, és ezzel hozzájáruljunk az értelmiségi utánpótlás kineveléséhez. Tehetséggondozó diáktáborokat, tanulmányi versenyeket, tehetséggondozással kapcsolatos előadásokat szervezünk, illetve részt veszünk hasonló rendezvényeken, szakcikkeket, kiadványokat jelentetünk meg a tehetséggondozásról. A sokéves munkának köszönhetően tagja lettünk a Nemzeti Tehetségsegítő Tanácsnak.

A Kovács Sztrikó Zoltán fizika-kémia verseny, a Ribár Béla fizikaverseny az általános iskolai, valamint az Alkotmány és állampolgári jogok verseny, a Vajdasági Diák Menedzsment Bajnokság, a központi GENIUS konferencia és verseny, a regionális TUDOK konferencia pedig a középiskolai korosztályt öleli fel. Rendezvényeinket gyakran más szervezetekkel, iskolákkal, intézményekkel közösen szervezzük, sok ember közös munkájának köszönhetőek az elért eredmények. Ha a tavalyi rendezvényeket veszem számba, akkor kb. félezer diákról van szó, de a részvevők száma ennél sokkal több: mentorok, zsűritagok, partnereink és más meghívottak. Vannak diákok, akik több rendezvényen is szerepelnek. A legjobbakat külföldi versenyekre, diáktáborokba, jutalomkirándulásokra küldjük.

A VMPE-nek a szervezésében további diákprogramok szerepelnek, mint a történelmi vetélkedők, Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedő, Kőketánc énekes népi gyermekjáték és néptánc vetélkedő, anyanyelvápolási szemle, Suliszínház Fesztivál, diáktáborok stb. Ezek által még több mint ezer diákot mozgatunk meg.

n Munkájuk gyümölcse nyilván nehezen mérhető kézzelfogható eredményekkel, viszont a pozitív hatás csak megmutatkozik.

– A fiatalok sok esetben nálunk szerzik meg azokat az első sikerélményeket és tapasztalatokat, melyek hatására a tehetséges és kutató diákok körében találják magukat, és ez további munkájukban, emberi tartásukban is megmutatkozik. Eljuthatnak olyan szintre, hogy az egyetemi felvételihez, a tanulmányi segélyek megszerzéséhez jutalompontokat kapnak, sok esetben maguk a zsűritagok (kutatók, egyetemi tanárok) ajánlanak fel nekik együttműködést, továbbá szaktáborokba, kutató műhelyek munkájába kapcsolódhatnak be. A Vajdasági Magyar Tankönyv Tanács sok szakmai jellegű jutalomkönyvet is kioszt, ezek is kihatnak a tehetségek felemelkedésére. Nem kell megfeledkezni arról sem, hogy a felkészítő tanárok számára, sőt még a zsűritagoknak is motivációt, tapasztalatot, kapcsolatteremtési lehetőséget jelentenek ezek a rendezvények. Nem utolsó sorban a hazai nyilvánosság a médiából, az Interneten keresztül szinte az egész világ értesülhet rólunk és eredményeinkről. Pl. a www.fokusz.info honlapunkat naponta átlag 500-an látogatják. Nem túlzás az a megállapítás, hogy a GENIUS tehetséggondozó mozgalom megnyitja a lehetőségeket az ifjú tehetségek előtt. A VMPE egyéb hagyományos diákprogramjai is sok tehetség kibontakozását segítik már évek óta.
Hogyan támogathatják hatékonyan az állam, az intézmények, az
alapítványok a tehetségápolást?

– Államunknak, intézményeinknek sokkal jobban kellene támogatnia a civil szervezetek kezdeményezéseit, hiszen azok éppen ott igyekeznek lépni, ahol az állam, a társadalom alulteljesít. A témánknál maradva anyanyelvünkön nemigen vannak a fentiekhez hasonló tevékenységek, diákversenyek, rendezvények, kiadványok. Sőt, nemegyszer egyáltalán nincsenek még a többségi nép nyelvén sem hasonlók, tehát újszerű ötleteket, projektumokat valósít meg a civil szféra, és az ilyen innovatív tevékenységet pedig jobban kellene értékelni. Így állhat csak össze a kép: a mi tevékenységünk kiegészíti az állam által működtetett rendszert, ezzel lesz teljes a társadalom. Nem konkurenciáról van tehát szó, hanem jó esetben közös érdekről, amit anyagilag és erkölcsileg is el kell ismerni. Eddigi programjainkat a magyarországi oktatási minisztérium és különböző alapítványok támogatták abból a megfontolásból, hogy megőrizzük anyanyelvünket, kultúránkat, és minél jobban érvényesülhessünk a szülőföldön.

Tankönyvpótló kiadványaik nemcsak tartalmasak, hanem gondos külsővel készülnek. Mennyire hasznosítják ezeket a pedagógusok, mennyire fogadják el a diákok, és milyen további kiadványokat terveznek kiadni?

– A kiadványokat tanári továbbképzéseken és egyéb rendezvényeken mutatjuk be, jutalomként osztjuk ki a diákversenyeken és táborokban. Zömmel szakkönyvekről van szó, melyek a tanár munkáját segítik szakmai, szaknyelvi szempontból, de a diákoknak is hasznára lehetnek a tanulásban, felkészüléskor a versenyekre vagy a kutatómunkában. Kis példányszámú, díjmentes kiadványok ezek, de önköltségi áron utánnyomás kérhető. A közeljövőben két informatikai, két egészségügyi, egy-egy élelmiszeripari és mezőgazdasági kiadványt tervezünk megjelentetni. A nyáron Újvidéken rendeztünk egy tankönyv-konferenciát, ahol körvonalaztuk a hazai helyzetet, és rámutattunk a hiányosságokra. A támogatóknak és a szerzőknek köszönhetően igyekszünk enyhíteni a gondokon. Ezek nem hivatalos tankönyvek, az iskolákba nem lehet őket bevinni, ezért jobb, ha a pedagógusok kollégáik és diákjaik számára átvételi elismervény aláírásával a VMPE irodájában veszik őket át. Tudni kell, hogy a szakközépiskolák részére magyar nyelven mindössze 10-12 (hivatalos) tankönyv van forgalomban! Mi már több mint száz tankönyvpótló kiadványt megjelentettünk, és ebbéli tevékenységünket folytatni is szeretnénk. Ezt a hiányt pótolni kell, ez a mi célunk.