2024. július 18., csütörtök

Feladatgyűjtemény csak február elején?

A miniszter bejelentése ellenére Vajdaságba nem érkezett meg a felvételi feladatgyűjtemény
Molnár Edvárd illusztrációjaA középiskolai felvételi vizsgát segítő anyanyelvi és matematikai feladatgyűjteményeket tegnap kellett volna forgalomba hozni, méghozzá változatlan áron, 340 dinárért, legalábbis ezt jelentette be Žarko Obradović oktatásügyi miniszter. Mint hozzáfűzte, a kiadványok elhagyták a nyomdát, és hétfőtől a szerb nyelvűvel egyidejűleg forgalomba kerülnek a magyar, az albán, a román, a ruszin, a szlovák, és idén először a horvát nyelvű feladatgyűjtemények is.

Ennek ellenére tegnap Újvidéken mégsem volt kapható egyik kiadvány sem. A Prosvetni pregled irodájától – ahonnan a vajdasági iskolák zömébe eljuttatják a feladatgyűjteményeket – azt az értesítést kaptuk, hogy várhatólag a hét végéig megérkeznek a szerb nyelvű gyűjtemények, a nemzeti kisebbségek nyelvén megjelenő kiadványok pedig feltehetőleg csak február elején jutnak el a vajdasági tanulókhoz iskoláikon keresztül. A legtöbb tanuló ily módon jut a feladatgyűjteményhez, szabad eladásban ugyanis csak a Prosvetni pregled újvidéki kirendeltségében és egy-egy szabadkai meg nagybecskereki könyvesboltban kapható.

Egyébként idén felvételiznek utoljára a szerbiai nyolcadikosok, jövőre záróvizsgáznak, vagyis kis érettségit tesznek az oktatási törvény értelmében.