2024. július 18., csütörtök

Az iskolaigazgatók bűne

A Függetlenség Szakszervezet kiáll minden tagja mellett az elkövetkező ésszerűsítés során

A Függetlenség Szakszervezet minden tagjáért keményen meg fog küzdeni az oktatásügy előtt álló ésszerűsítés során, hangsúlyozták tegnap Újvidéken a sajtó képviselőinek Nada Jokić, Tomislav Živanović és Slavko Derenj, a szakszervezet regionális és ágazati vezetői. Mint mondták, a szakszervezet támogatására számíthat mindenki, akit jogi sérelem ér, márpedig erre számítani lehet a közeljövőben az ésszerűsítés során. Az előállt helyzetért ugyanis az iskolaigazgatók okolhatók elsősorban, akik közül sokan párthovatartozásuktól függetlenül meggondolatlanul vették fel az új munkaerőt, annak ellenére, hogy erre törvényes alapjuk nem volt. Meghatározott időre felvettek sok hozzájuk közel álló személyt, miközben az oktatásügyi törvény egyértelműen kimondja, hogy alkalmazásnál előnyben kell részesíteni azokat, akik határozatlan időre munkába álltak, de nincs ki a munkanormájuk. A Függetlenség tisztségviselői szerint az oktatási felügyelőség sok helyen helyt állt, viszont sajnálatos módon nincs meg a kellő együttműködés az Újvidéken és környékén domináló Vajdasági Tanügyi Dolgozók Szakszervezetével (VTDSZ/SPRV).

A Függetlenség egyetért a miniszterrel, hogy az iskolahálózatok, valamint a pedagógusok számának racionalizációja az oktatásügyi rendszer egyik legfontosabb feladata lesz idén, és hogy az álláspontokat rendezni kell az oktatásügyi szakszervezetekkel, ám szerinte szociális tekintetben igen felelőtlen a kormány, ha azt tervezi, hogy a költségvetés oktatásügyre szánt részéből kívánja a munka nélkül maradó pedagógusok vagy a kísérőszolgálat tagjait anyagilag kártalanítani.

A szakszervezet sajnálattal állapítja meg, hogy a tavalyi év második felében – ahelyett, hogy csökkent, vagy megállapodott volna a tanügyben foglalkoztatottak száma – az alkalmazottak létszáma még tovább növekedett.

A tanügy ésszerűsítésének körvonalazása a végéhez közeledik, az oktatásügyi minisztérium és a szakszervezetek tárgyalása a tervek szerint február elejéig befejeződik, ameddig meg kell határozniuk, hogy mekkora lesz az elbocsátottak végkielégítése. A minisztérium egyébként már felszólította az iskolákat, hogy mérjék fel, hányan vállalják az idő előtti nyugdíjaztatást megfelelő végkielégítés mellett. Sajtóértesülések szerint a munkaviszony önkéntes megszakítására a minisztérium munkaévenként 200 eurót választana ki főiskolai és egyetemi végzettség esetén, és 180 eurót középiskolai és általános iskolai végzettség esetén. Amennyiben a foglalkoztatott eleget tesz a nyugdíjaztatás egyik feltételének, akkor 6 bruttó átlagfizetést kapna, miután kérné a nyugdíjaztatását.

A szakszervezetiek szerint 200 euró alá nem szabad menni, viszont szorgalmazzák, hogy meg kell szabadulni a nem megfelelő végzettségű dolgozóktól, akiknek száma nem kicsi a tanügyben. Az ésszerűsítést követő megtakarítás felhasználásában sem ért egyet a minisztérium és a szakszervezetiek. Amíg a minisztérium az oktatásügyi rendszer fejlesztésére, addig a szakszervezetiek a bérek növelésére fordítanák a pénzt.