2024. július 18., csütörtök

Dialógus Vasarelyvel

A Magyar Kultúra Napján, január 22-én 19 órakor nagyszabású kiállítás nyílik a világhírű Victor Vasarely szemet gyönyörködtető alkotásaiból az újvidéki Vajdasági Kortárs Művészeti Múzeum (VKMM/szerb nyelven: MSUV) szervezésében a Duna utca 37. alatt. A szerbiai magyar nagykövetség támogatásával létrehozott kiállítás az Európa egyik kulturális fővárosának státuszát betöltő Pécs és Újvidék jó kapcsolatának köszönhetően jött létre. A mintegy 130, zömmel grafikákból álló monumentális válogatás Vasarely életművének főbb mozzanatait mutatja be, és február 21-ig lesz megtekinthető. Egyúttal kiállítják a múzeum tulajdonában levő Vasarely-grafikákat is. Az újvidéki közönség után Belgrádban, Szabadkán, Versecen, Nagybecskereken és más szerbiai városokban is megtekinthető lesz a kiállítás.

Újvidéken kísérőprogramként az egyetemi hallgatóknak meghirdetett Dialógus Vasarelyvelelnevezésű pályázatra beérkezett munkáiból is rendeznek kiállítást, melyet szintén pénteken nyitnak meg. A két legjobbnak ítélt pályamunka alkotójának Varga Imre, a Magyar Köztársaság szerbiai nagykövete adja át a díjat: Pécsre, Európa idei kulturális fővárosába utazhatnak.

Ezenkívül február 15-e és 20-a között a Gyermekek és Fiatalok Vajdasági Képzőművészeti Központja műhelymunkát szervez, február 16-a és 22-e között pedig az újvidékiek válogatást láthatnak az elmúlt öt év jellegzetes magyar filmművészeti alkotásaiból. A vetítést 18.30-kor vagy 19 órakor kezdik a VKMM mozitermében (Duna utca 37.), egyelőre nem ismeretes a részletes program.

Victor Vasarely Pécsett született, 1930-tól 1997-ben bekövetkezett haláláig Franciaországban élt. Egykori szülőházában, Pécsett 1976 óta megtekinthető állandó kiállítása (Káptalan utca 3.).