2024. július 18., csütörtök

Globális őrület

TÉVÉJEGYZET

Látom magam előtt a híres amerikai filmrendezőt vagy a gazdag producert abban a pillanatban, amikor elolvassa a történet utolsó betűjét, miként nyúl mobilja után, s csak azt nem tudja hirtelen eldönteni, hogy kit kérjen fel a jó sztori megfimesítésére. Merthogy a „mese” filmre kívánkozik, ám egyelőre csak egy osztrák lapban látott napvilágot. A lényeg se több, se kevesebb, minthogy orosz utazási irodák eléggé gazdag és megfelelően kalandvágyó turistáknak különleges lehetőséget kínálnak: napi 5800 dollárért szomáliai kalózokra vadászhatnak. A hírek szerint az elképzelés szerint a „turistákkal” teli luxushajók szándékosan a parthoz közeli vizeken haladnak, nem túl gyorsan, hogy könnyű prédának ígérkezzenek. Ha a rablók támadnak, a turisták lehetőséget kapnak arra, hogy kiéljék magukat, nem mással, mint géppisztolyokkal, gránátvetőkkel, vállról indítható rakétákkal lőhetnek a támadókra. Egy Kalasnyikov AK-47 típusú gépkarabély napi bérleti díja 5 amerikai dollár, hozzá száz töltény 7 dollár. És ha valami mégis rosszul sülne el, a szomáliaiakat százszázalékos sikerrel veri vissza a szintén a hajón utazó, korábban a különleges erőknél szolgáló veteránokból verbuvált csapat. A valós meseként előadott hihetetlen hírt olvasva én csak a minden irányban felszerelt kamerákat „hiányoltam”, illetve még erre számítottam, hogy aztán egyszer „élő valóságshow-t” nézhessünk a felvételekből. Ez már igazán durva lenne, sőt így magában is az, ha hinni lehet az osztrák Wirtschaftsblatt hírének. Viszont nem kell messzire menni.

Az itthoni hírekből az derül ki, hogy a kalózkodás igenis terjed, a Dunán például Szendrőnél/Smederevónál is derekasan megdézsmálják a teherszállító hajókat, csak éppen tolvajoknak minősítik az ismeretlen elkövetőket, nem kalózoknak. Sajnos, tévéfelvétel egyelőre erről nincs, erre a „valóságshow-ra” még várni kell.

Viszont megújult az MTV vezető kulturális magazinja, a hatodik éve jelentkező Kultúrház.Továbbra is Winkler Nóra és Rózsa Péter műsorvezetőké lesz a főszerep a vasárnap késő esti órákban jelentkező 50 perces műsorban, ahol a két megközelítés, két eltérő szemlélet változatosságára alapozva kezdik az új esztendőt. Érdekesnek bizonyult a múlt vasárnapi adás egyik központi témája a vegyes házasságokról. A harmadik világból származó férjek és magyar feleségeik történetei nem kizárólag kulturális, hanem emberi szempontból is tanulságosak. Az előttünk álló vasárnap Mit ér a kultúra az Európai Unióban, ha magyar? Nemzeti kultúrális stratégia, önmenedzselés és sikersztorik a 2011-es uniós elnökség előtt – lesz a műsor közel sem érdektelen témája.

Újdonság, hogy a magyar köztévén meglehetősen „nagy” kort megért Kultúrház immár HD-minőségben készül. Ez azt bizonyítja, hogy derekas támogatottságot élvezhet a tévéházban. Ez nem lenne baj, ha több igényes, értékes kulturális műsort simán meg nem szüntet menetközben az m1 – ez pedig megmaradt. Merthát ez sincs mindig a csúcson. Winkler Nóra egyik gyöngyszeme szememben az, amikor Esterházy Pétertől imígyen kérdezett: Amikor beszél - például most –, akkor csak úgy beszél, vagy gondolkozik előtte? Minden szó előtt?Nos, ez a kérdés alapvetően azt veti fel, hogy maga a műsorvezető meggondolja-e, mit kérdez, vagy felkészületlen, netán félvállról veszi vendégét. De jelenthet pillanatnyi zavart is, amit általában a környezet szigorúan büntet. Ám a jelekből ítélve nem a Kultúrház esetében.