2024. július 18., csütörtök

Đole kapitány és a Pannon flotta

Hatalmas közönsége volt Đorđe Balašević szabadkai koncertjének

Hosszú évek után Đorđe Balašević újra fellépett Szabadkán, a koncert apropóját pedig maga a város napja szolgáltatta. Mint azt a koncertet megelőző sajtótájékoztatón Saša Vučinić polgármester elmondta, az előző évekkel ellentétben, amikor is hazai, horvát és magyar előadók léptek fel a téren, idén olyan előadót hoztak el a szabadkaiaknak, aki önmagában hordozza a többnemzetiség érzését és sokak zenei igényét kielégíti.

Balašević és a Panonska Mornarica együttes koncertje rekordszámú érdeklődőt, mintegy 12 ezer embert vonzott a térre, hogy jó hangulatban, a már jól ismert dalok mellett ünnepeljük meg a 231 éve szabad királyi város címet viselő Szabadkát.

A mintegy három évtizede tevékenykedő zenész elmondta, nagyon örült, hogy nem sokkal a filmje bemutatója után ilyen hamar a színpadra állhat, hiszen néhány évig nem adott ehhez hasonló koncertet a zenekarral. Két hete Opatijában (Abbáziában) léptek fel, következő állomásként pedig Szabadkára látogattak el a régről ismert, de új köntösbe bújtatott dalokkal.

– Nem igazán szeretek tereken fellépni, de Szabadka valahogy más, ez a város különleges helyszín számomra. Már régóta esedékes volt, hogy visszatérjek ide, és a városnap remek alkalmat szolgáltatott ehhez. Itt mindig jó a hangulat, remélem ez ma este sem lesz másként, és ugyanolyan jól múlik el, mint néhány napja Opatijában – mondta a koncert előtt Balašević, aki azt is elárulta, a dalok most olyan hangszerelést kaptak, amilyet régóta szeretett volna hallani, s végre az akusztikus hangszerek is szerephez jutottak, mint a pannon hangzást adó tambura, vagy a harmonika és a fúvóshangszerek.

Azt is elárulta, hogy néhány új dal is megért már benne, így hamarosan azokkal is foglalkozni szeretne, és ha legközelebb erre hajózik a Pannon flotta, talán már új dalokat is játszhat közönségének.

Közben persze a Balašević Utazó Mozi járja a városokat, hogy a nemrégiben elkészült, Kao rani mraz című filmet bemutassák az érdeklődőknek, amiből egyébként készült egy öt részes sorozat is, a film népszerűsítésének eme módja pedig egy sajátos, közvetlen hangulatot teremt az alkotók és a közönség között, amit Balašević, mint bevallotta, nagyon élvez.

– Hihetetlen, hogyan áramlik ilyenkor egymás között a pozitív energia, ami ritkaság a mai időkben. Bár egyre több emberhez jut el a film, és szeretném is, hogy minél többen lássák, úgy nézzük majd, hogy átverjük a hamisítókat és előbb adjuk ki mi a filmet DVD-n, mint ahogy megjelennének a kalózkópiák – mondta a zenész.

A két és fél órás koncert alatt számos ismert dal hangzott fel, a közönség pedig mindegyiket hálásan fogadta, jó néhányat együtt énekleve a színpadon állókkal. Ahogy azonban Balašević is megjegyezte, néhány kihagyhatatlan dal valóban kimaradt a repertoárból, de harminc év termését képtelenség lett volna belesűríteni egy estébe, melynek hangulatát még a hideg szél sem tudta elrontani. Bár a „cirkusz” elhagyta kis városunkat, reméljük, hamarosan visszatérnek, hogy az ígérethez híven pótolják ezt a mulasztást, és Đole legközelebb azokat a dalokat is elénekli nekünk, melyekre most nem került sor.