2024. július 18., csütörtök

Rosszkor rossz helyen

Tévéjegyzet

Nemigen értem, minek 24 órás műsor egy tévécsatornának, ha jórészt ismétlésekkel tudja megtölteni. Néha talán kötelező, mert ki kell tölteni az egész napot, néha pénz híján nincs gyártás, tehát jöhet a röpríz. Ki tudja, milyen kényszerhelyzetek állnak elő, a nézőt azonban ez nemigen hatja meg. Kegyetlen. Mindig újat akar.

Csakhogy arról értesülök 2009. január 27-én, hogy a magyar gasztronómia éve van, hogy II. János Pál pápa épp találkozott Bill Clinton amerikai elnökkel, hogy Ibrahim Rugova, a rugalmas kosovói albán vezető a békés politikai megoldást tartja előnyösnek Prishtina és Belgrád számára! Pedig nem ültem időgépbe, nem is öntöttem fel a garatra, csupán a Duna II. Autonómia csatorna szólt csendesen. Merthogy pontosan tíz évvel ezelőtti híradót ismételnek hat órakor. Jól átvertek a gasztronómiával, a pápa említésekor már felkaptam a fejem, és a vizuális megjelenítésről (képernyőben képernyő) gyorsan rájöttem, hogy ez az a számomra érthetetlen ismétlés, amivel már többször találkoztam. De kit is érdekelhet egy csaknem teljes híradó tíz évvel később? Még jó, hogy az időjárás-előrejelzést kivágják! Nagyon rá kell érnie annak, aki ezt nézi. Vagy csak én nem értem a csíziót?

Ugyanakkor a Duna Televízió az, mely az m2 mellett leginkább vállalkozik az igazán értelmes filmek bemutatására a magyar televíziózás egén. Igaz késő este, amikor már csak az elszántabbak tévéznek.
Eddig is tudtuk, hogy korunk egyik botrányköve a Kuba csücskén fekvő amerikai támaszpont, a Guantánamo, ahol extrém testi-lelki kínzásoknak vetik alá a foglyokat, de egészen más látni is azt. A Guantánamo film megnézése után alaposan megcsappan az együttérzés, melyet a nagy Amerika 2001. szeptember 11-én megszerzett. Viszont igazán reménykeltő, hogy az új elnök, Obama első intézkedései között rendelte el bezárását, s ez igazolja azokat az elvárásokat, melyeket iránta táplál a világ. Visszakanyarodva a filmhez, a négy Pakisztánba induló angliai muszlim fiatal afganisztáni „kalandjaihoz”: egy hihetetlen, de elképzelhető, sőt megtörtént eseménnyel találkozunk. A négy srác kalandvágya feltámad: átruccannak Afganisztánba, megnézni a háborút „turistaszemmel”. Beszippantja őket a káosz, egyikük eltűnik (mint később megtudjuk, örökre). Miközben a többiek barátjukat keresik, a tálibellenes katonák elfogják, majd átadják őket az amerikaiaknak. A guantánamói fogolytáborban folytatódik a két és fél évig tartó rémálmuk. Hiába állítják, hogy ártatlanok, amerikai kihallgatóik terrorizmussal vádolják őket, rendszeres testi-lelki kínzással gyötrik őket, akiknek az a bűne, hogy rosszkor voltak rossz helyen. A véletlennek köszönhető, hogy egy angliai rendőrségi ügy alibit szolgáltat nekik. Végül, 2004 tavaszán, bocsánatkérés nélkül elengedik őket.
A történet interjúk, archív felvételek segítségével és a megpróbáltatások újrajátszásával elevenedik meg. A 2006-ban készült angol dokumentumdráma rengeteg díjat nyert tárgyilagos hangvétele, és üzenete miatt: nem lehetünk egyszerre demokraták és fogolykínzók, nincs két világ, nincs kétféle mérce, a cél nem szentesíti az eszközt. Sem Amerika, sem más ország esetében.