2024. július 18., csütörtök

Ünnepel az Újvidéki Egyetem

A fennállásának fél évszázados jubileumát jegyző intézmény Szent Száva-napi díjban részesült, a jövő hét végén pedig vendégül látja a Duna menti országok rektori konferenciájának résztvevőit

Szent Száva-napi díjban részesült az idén fél évszázados jubileumát jegyző Újvidéki Egyetem, hamarosan pedig házigazdája lesz a Duna menti országok rektori konferenciájának – mindez jó okot szolgáltatott az egyetem vezetőségének arra, hogy találkozót kezdeményezzenek a sajtó képviselőivel, és egy rendhagyó sajtótájékoztató keretében, a korábbi rektorok portréit őrző gyűlésteremben osszák meg örömüket velünk, és beszámoljanak a vezetőség első 100 napjának eredményeiről. Mint a rektor, a prorektorok és az egyetemisták képviselőinek felszólalásából kiderült, a fennállásának 50. évfordulóját ünneplő intézménynek valóban van oka az ünneplésre. Dr. Miroslav Vesković rektor bejelentése szerint az egyetem történetében épp ma fogja doktorrá avatni a 3000. kandidátust, ami nagy eredmény, viszont csak egy szegmentuma az intézmény több évtizedes sikeres működésének.

Nem véletlenül választottuk az Önök fogadására épp ezt a termet, ahol körülvesznek bennünket a korábbi rektorok portréi, mert azt hiszem, elsősorban az ő munkájuk gyümölcse mindaz, amit ma az Újvidéki Egyetem képvisel. Ez pedig nem kevés: sok száz hallgató, oktató, szakember, akik országunkat irányítani fogják a XXI. században. Intézményünk sohasem úgy irányította sorsát, hogy megkerülte volna a gondokat, hanem elébük ment, így tesz most is, és a jövőben – hangsúlyozta többek között a rektor, miközben megköszönte a felterjesztést a két javaslattevőnek, a Tartományi Végrehajtó Tanácsnak, mely jelentős összeggel támogatja az intézmény működését, valamint a Belgrádi Egyetemnek, amely az ország legrégebbi felsőoktatási intézménye. A prorektorok az egyetem sokoldalú együttműködésére hívták fel a figyelmet, dr. Radovan Pejaković például a több nagyvállalattal kialakított gyümölcsöző kapcsolatra.

Az egy hét múlva, február 4-től 6-áig megrendezésre kerülő Duna menti országok rektori konferenciájának elnöklője és házigazdája lesz az Újvidéki Egyetem, melyre 13 országból mintegy 40 rektor és több mint 100 felsőoktatási intézményvezető érkezését várják. Az egyetem vendégei eszmecserét folytatnak majd a doktori stúdiumok jövőbeni megítélésének rendezéséről, a hallgatók és tanárok mobilitásának módozatairól szűkebb és tágabb földrajzi értelemben, de külön napirendi pontként vitatkoznak a klímaváltozásról, majd a világörökségről is. Az értekezleten jelen lesznek az Európai Unió képviselői, akikkel az Újvidéki Egyetem Szerbiában elsőként együttműködési szabályzatot ír alá a jövőbeni együttműködésről.

A tegnapi találkozón jelenlevő dr. Vera Dondur egyetemi tanár, az akkreditációs bizottság tagja az újságírók érdeklődésére kifejtette, hogy kiválóan halad az intézmények bejegyzése, tulajdonképpen a művészeti karok maradtak hátra, és az ezeken a karokon megszerezhető doktori titulus részleteinek kidolgozása. Mint mondta, az akkreditáció során gondot jelent, hogy az intézmények székhelyükön kívül is szerveznek oktatást, olyan kis helységekben, ahol nem tudnak egyetemi szintnek megfelelő körülményeket biztosítani a hallgatóknak. Ezt a kérdést rendezni kell a közeljövőben, mondta. Dondur szerint a hallgatói mobilitást illetően a cél az, hogy 2020-ig minden 4. egyetemi hallgató külföldön tanulhasson legalább egy-egy szemesztert, ahhoz azonban, hogy ezt elérjük, a jelenleginél jóval több külföldi hallgatónak kell biztosítanunk a szerbiai tanulást és tartózkodást.