2024. július 17., szerda

Hét millió euró elég lenne

Nem tudni mikor folytatódik a szabadkai Népszínház kiépítése és azt sem, mikor fejeződik be – Legyen akármekkora ára, nem folytatjuk az építkezést mindenáron, nyilatkozta Saša Vučinić
(Fotó: Diósi Árpád)

A Népszínház áttervezését végző bizottság ugyan hivatalosan még nem alakult meg, a legfontosabb tény az, hogy azoknak a leendő tagjai már dolgoznak a terveken – nyilatkozta lapunknak Sa ša Vučinić, Szabadka polgármestere, akitől azt is megtudtuk mintegy 5000 négyzetméteres lenne az a terület, amelyet a színház épületén belül kommerciális tartalmakra használnának. Az épület befejezéséhez – építészeti szempontból – hét millió euróra lenne szükség. Reálisan ekkora összeg szerezhető meg erre a beruházásra – mondta Vu činić.

Mikor kerül sor a Népszínház áttervezését végző bizottság kinevezésére?

–Tegnap tárgyaltamazokkal érdeklődőkkel,akik készen állnakarra, hogy beruházzanak amajdanikommerciális részbe, amelymintegy5000 négyzetméternyinagyságúlenne a Népszínház épületén belül. A tervezők, szakemberekmár mostdolgoznak.A tervek szerint pedig lassanként, fázisokban lehetne hasznosítani az épületet. A védett rész kapcsán pályázni szeretnénk a kormány programjánál, ami az építőipart támogatja.Mozitermeket lehetne kiépíteni, s az abbóla beruházásbólbefolyó pénzből tudnánk fokozatosan befejezni az épület többi részétis, hogy végre építészeti szempontbólelkészüljön. Hét millió euróból ezt meglehetneoldani,ésennyi pénz biztosítására van reális esély.

Megkaptam a munkacsoporttól a neveket, tulajdonképpen van javaslat, hogy ki legyen a bizottságban.További javaslatokatis kértem, mert kell műemlékvédelmi szakember iskella bizottságba, illetveolyan személyek is, akiknek kapcsolatai vannak a kormánnyal, hiszen ők is aláírók ennél a beruházásnál. Beszélünk róla folyamatosan és ebből a szempontból már most zajlik a munka. Volt néhány példa arra a városban, hogy a tervezőknek teljesen szabad kezet adtak a megbízók és a gyakorlatban kiderült, hogy szinte megvalósíthatatlan dologról van szó. Ilyen eset például a dr. ZoranĐinđićplató, volt egy tervezői vízió, amit egyszerűen a mai napig nem sikerült megvalósítani. Mindennek tudatában és figyelembe vételével nevezzük majd ki a bizottságot. Sokkal fontosabb az, hogy az emberek, akiket javasoltak, már dolgoznak az ügyön.

– Kinevezhetem ma egy órakor is, de nem ez a döntés a lényeges. A fontos az, hogy dolgoznak a szakemberek.

Mikor folytatódhat az építkezés?

– Egyelőre most az a legfontosabb, hogy a Tartományi Nagyberuházási Alap kifizesse a tartozásait a kivitelező felé. A munkálatok addig nem folytatódhatnak, ameddig nem rajzolódik ki, hogy pontosan mit is akarunk. Nevetséges lenne, hogy elkezdünk dolgozni a mozik kialakításán, s aztán a valódi beruházó mást akar. Addig nem folytatódik az építkezés, amíg az nem lehet majd folyamatos, ameddig nem derül ki pontosan, mi is a célunk az épülettel. Nem szenvedek attól, hogy mindenképpen megjelenjek ott, a média lehozza, hogy folytatódik az építkezés, közben nem tudjuk, mi lesz a vége. Inkább tűröm a kritikát, a pletykákat, de nem folytatjuk az építkezést mindenáron áprilisban, hogy aztán ismét leálljunk. Annyiszor mentem a medencekomplexumhoz a munkálatok folytatásának megnyitására, s a végén nem lehetett belőle semmi. Legyen akármekkora politikai ára, addig nem folytatódik az építkezés, ameddig nem tudjuk pontosan, mi legyen az épületben.

Megjósolható-e, hogy mikor lesz kész a Népszínház épülete?

– Csakis a pénztől függ. Látjuk ezt az uszodán, ami öt hónap alatt felépül majd, a Metro négy, a Norma Group szintén négy hónap alatt felépítette 12 000 négyzetméteres csarnokját. Minden lehetséges, ha van rá pénz. Oliver Dulićtyal, aki helyiként a kormányban jelen van, folyamatosan arról beszélünk, hogy külföldi támogatást is találni kell a befejezéshez. Egy pillanatban egyszerűen nem volt pénz erre a beruházásra, mert elvesztette a politikai támogatottságát. Mert azok, akik a bontás ellen voltak, illetve tartózkodtak, most meg kellene hogy oldják azt a helyzetet, amelyet azok teremtettek, akik lebontatták, majd egy évvel később egy politikai félreértés miatt, egyszerűen elmenekültek. Mint amikor a hadsereg vezetője elkezd menekülni a város megtámadását követően, s maradnak azok tízen, akik egyébként sem saját akaratukból mentek a csatába.

Elégedett lennék, ha megszereznénk a 7 millió eurót, ami az épület befejezéséhez kell. De ebben a helyzetben, a tapasztalataimmal a hátam mögött, nem tudom megmondani, hogy mikor lesz kész a színház épülete. És van még egy lehetőség, amiről ugyan nem beszéltünk komolyan, de lehetőségként mégiscsak fennáll: az pedig a per. Azok ellen, akik aláírták a színház sorsát meghatározó dokumentumot. Hogy követeljük azt a pénzt, amely az a szerződés szerint állítólag a rendelkezésre állt. Viszont nem lenne tisztességes követelni attól az államtól, amelynek nincs, és nem azért nem ad, mert nem szeretne.