2024. szeptember 3., kedd

A művészet és tudomány összeölelkezése

Büszkék lehetünk tudósainkra, köztük Szentágothai János agykutatóra

Az Életjel gondozásában és a Csáth Géza Művészetbaráti Kör szervezésében láthattuk, hallhattuk Szabadkán, a Városi Könyvtárban A leggyönyörűbb: művészet, tudomány című ünnepi műsort a magyar kultúra napja alkalmából. Kölcsey Ferenc Himnusz című művének elhangzása után Bencsik István és Némedi Imre nagy magyar tudósainkra emlékeztek, ezúttal külön kiemelve azokat is, akik nem kaptak Nobel-díjat:

– A Dunát a belefolyó patakok, csermelyek együttesen teszik nagy folyóvá, és így van ez a kultúránkkal is, amely úgymond hajszálerekből fonódik össze. Amikor kultúrát mondunk, hajlamosan vagyunk csak a művészetekre gondolni, holott ide tartozik az oktatás és a tudomány is. Tavaly Liszt-év volt, az ideit pedig az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete Szentágothai János agykutatónak szenteli, aki ugyan nem kapott Nobel-díjat, habár több munkájával is megérdemelte volna. Büszkék lehetünk, mert mindez azt jelenti, hogy mi magyarok sok mindent letettünk az asztalra – hangsúlyozta ki ünnepi beszédében Bencsik István.

Némedi Imre a teljesség igénye nélkül emelt ki néhány kutatót, akik nagy szerepet játszottak a magyarság életében, akár kaptak Nobel-díjat, akár nem. Elmondása szerint mindenképpen említést érdemel Bolyai Farkas, Bolyai János, Eötvös Loránd, Neumann János, Gábor Dénes, Bánki Donát, Csonka János, Puskás Ferenc, Puskás Tivadar, Tetmayer Lajos, Kármán Tódor, Herman Ottó, Jávorka Sándor és Szentgyörgyi Albert. Hangoztatta továbbá, hogy épp a nagy magyar tudóselődeinknek köszönhető az is, hogy hamarosan Szegeden kezdik építeni Európa egyik legjelentősebb lézerközpontját.

A műsor további részében Basity Gréta és Rizsányi Attila szavaltak, Görög Noémi pedig Liszt-művet játszott zongorán. A program kísérőrendezvénye volt Vékony Lajos kerámiakiállítása, valamint egy kiállítás a magyar tudósokat bemutató könyvekből, amelyeket Hicsik Dóra válogatott, a szabadkai Városi Könyvtár állományából. Vékony Lajos kerámiaalkotásaira szabad asszociációkat láthattunk szóban, mozgásban és zenében kifejezve, Rizsányi Attila, Szabó Réka, valamint Farkas Csongor és Pásztor Anasztázia előadásában. Görög Noémi zongoraimprovizációihoz pedig Basity Gréta és Némedi Emese szerepeltek. A magyar kultúra napja alkalmából készült műsort Horváth Emma rendezte.