2024. július 18., csütörtök

Ember, táj, történelem

KÖNYVÚJDONSÁGOK

Az újvidéki Forum Kiadó másodszor is kiadta Bori Imre Ember, táj, történelem című, 2001-ben összegyűjtött „olvasókönyvét”. A kötet azt a régóta elfogadásra váró tényt bizonyítja és igazolja, hogy a mai Vajdaság vidékein, kényszerű megszakításokkal ugyan, de templomokban, iskolákban, úri kastélyokban meg más helyütt is élt, sőt virágzott a magyar művelődési élet. Nem a semmiből született az, amit vajdasági magyar irodalomnak és művelődésnek, írásbeliségnek és tudományosságnak nevezünk. A kötet ára 600 dinár.

A felfedező

Bori Imréhez kötődik Bányai Jánosnak, a tanítványnak, majd pályatársnak az ugyancsak nemrég közreadott kötete, A felfedező. Az akadémikus, irodalomtörténész és tanár Bori Imre születésének nyolcvanadik évfordulójára azokat a kritikáit, tanulmányait gyűjtötte egybe, amelyeket az elmúlt majd négy évtized alatt írt tanártársa könyveiről, sokrétű munkásságáról. A könyv – mint Gerold László, a recenzens írja – „kettős tükör, amelyben az irodalomtörténész Bori Imre portréja és a tanulmányíró Bányai János arcéle (is) kirajzolódik”. Ára 300 dinár.

Karácsony elefántháton
Ritka, de nem ismeretelen tájra utazhatunk Molnár Rózsa Máriának köszönhetően, aki ismét izgalmas olvasmányt kínál India sokszínűségéről és egzotikumáról, mondhatni minden korosztály számára. Ezúttal azonban nem egyedül szólal meg a szerző, hanem feltűnnek gyermekei: Fehér Sára és ifj. Fehér Kálmán, akik saját, gyermeki emlékeikből elevenítik meg az Indiában töltött feledhetetlen napokat, hónapokat, éveket. Az útinaplóként, de családi történetként is olvasható kötetet fényképkollázs illusztálja. Ára 600 dinár.

Farkasveremben

A szerzőt, Hódi Sándort legújabb könyvében a vajdasági magyar populáció asszimilációs problémái foglalkoztatják, s mindennek következményeként a demográfiai változásokat elemzi többféle szempontból. Így megkerülhetetlen volt számára a vegyes házasságok, a nemzeti önazonosság elemzése a globalizáció világában, és felteszi a kérdést, van-e alternatívája az asszimilációnak. Ára 400 dinár.

Az egérszürke szoba titka

Várady Tibor regénye a nemzetközi hírnevű jogtudós nem egyetlen kirándulása a szépirodalom tájaira. Ritkán ugyan, de más szépirodalmi műfajban is megszólalt már. Az újrakiadásban megjelent regénye állapotrajz a múlt század hetvenes éveiből. A kötet ára 500 dinár.