2024. július 18., csütörtök

A Duna-menti régiók európai stratégiája

Mintegy félszáz egyetem rektorának részvételével tegnap Újvidéken megkezdődött a 26. Duna-menti Rektori Konferencia – A Szerbiai Kőolajipari Vállalat stratégiai megállapodást írt alá az Újvi

Tizenhárom európai ország mintegy ötven egyetemének több mint 120 képviselője részvételével, a Kék Duna keringő dallamaira kezdődött meg tegnap a háromnapos Duna-menti Rektori Konferencia a Tartományi Képviselőház épületében. Az évente megrendezett, sorrendben 26. találkozó házigazdája az Újvidéki Egyetem, a konferencia fő témái pedig a doktori stúdiumok jövőbeni megítélésének rendezése, a hallgatók és tanárok mobilitásának módozatai szűkebb és tágabb földrajzi értelemben, továbbá a klímaváltozás és a világörökség. Az értekezlet megnyitóján az Újvidéki Egyetem stratégiai megállapodást írt alá a Szerbiai Kőolajipari Vállalattal (NIS), ezenkívül Szerbiában elsőként együttműködési szabályzatot ír alá az Európai Unió képviselőjével is a jövőbeni együttműködésről.

A Duna-menti Rektori Konferenciát (Danube Rectors’ Conference) 1983-ban Bécsben alapította meg az Ulmi és a Linzi Egyetem, valamint a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem. Jelenleg 13 ország 45 felsőoktatási intézménye tagja a hálózatnak. A DRC általános célja az oktatás és a kutatás fejlesztése a régióban, a tagegyetemek közötti bilaterális és multilaterális kapcsolatok kiépítése által. Az alapító országokat, Ausztriát, Németországot és Magyarországot hamarosan követte Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Csehország, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia és Ukrajna. Jelenleg Európa ezen régiójának 13 országából 49 felsőoktatási intézmény a tagja.

Az újvidéki összejövetel résztvevőit elsőként Bojan Pajtić tartományi kormányfő és dr. Miroslav Vesković, az Újvidéki Egyetem rektora üdvözölte. Vajdaság és Szerbia legfontosabb stratégiai érdeke a Duna-menti országok és az itt élők szorosabb összefonódása, mondta a kormányfő.

– A Duna nyugatról keletre folyik, amit mi jelképesen értelmezünk, hiszen a folyót valóban úgy éljük meg, mint Európa fő „ütőerét”, mint egy folyamot, amelybe a különböző régiók és nemzetek gazdasági, oktatási, művelődési, és civilizációs érdekei áramlanak a Fekete-erdőtől egészen a Fekete-tengerig. A Duna mindannyiunké – hangsúlyozta a kormányfő –, ezért közösen kell óvunk, kímélnünk is. Mint hozzáfűzte, Vajdaság az egyetlen olyan európai régió, melyben gyakorlatilag egymás mellett él minden olyan nemzet, amely a Duna teljes mentén honos. MiroslavVesković rektor a tudományos együttműködés szükségességére, megkerülhetetlenségére hívta fel a figyelmet.

– Az Újvidéki Egyetem számára rendkívül fontos ez a nap, hiszen az értekezleten veszi át a rektori konferencia elnöki tisztségét, ugyanakkor két rendkívül fontos megállapodást is aláírunk, az egyiket a Szerbiai Kőolajipari Vállalattal, a másikat pedig az Európai Unió képviselőjével – mondta a rektor. A NIS-szel a megnyitó ünnepségen írta alá stratégiai partnerségi nyilatkozatát az Újvidéki Egyetem, miután Kiril Kravcsenko, a NIS fiatal vezérigazgatója a tudomány és a gazdaság, vagyis az elmélet és a gyakorlat összekapcsolásának fontosságára figyelmeztetett. Mint mondta, ennek nevében a jövőben a két intézmény szorosabb együttműködését reméli. Kravcsenko reményének adott hangot, hogy a jövőben az orosz és a szerbiai tudományos intézmények is szorosabbra fűzik a szálakat, különösen a környezetvédelem területén, melyet egy kőolajipari társaság vezetőjeként kifejezetten fontosnak tart.

A résztvevőket üdvözölte dr. Hudecz Ferenc, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) rektora is, aki a Duna-menti Rektori Konferencia elnökeként utazott Újvidékre, hogy itt adja át a tisztségét Miroslav Vesković rektornak. Dr. Hudecz a résztvevőket emlékeztette a konferencia eddigi történéseire, hangsúlyozta azt, hogy most, amikor az Európai Unió prioritásként kezeli a Duna-menti régiók stratégiájának kialakítását, ebben aktív szerepe kell, hogy legyen a konferenciának. Ez fontos mozzanat Magyarország számára is, mert a következő trió az EU-elnökségben Spanyolország, Belgium és Magyarország lesz. Magyarország szorgalmazni fogja a Duna-menti régiók európai stratégiájának fejlesztését, amiben a rektori konferencia óriási szerephez juthat. Dr. Hudecz újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy az Újvidéki Egyetemnek előnyére válik majd a megtisztelő elnökösködés, azért mert egy kicsit több figyelem irányul majd az intézményre. Az ELTE két kezdeményezéssel gazdagította a konferencia tevékenységét, az egyik egy munkacsoport, ami mobilitással, nemzetközi közös képzésekkel foglalkozik, a másik pedig a Duna-menti regatta elindítása Budapestről, ami azt jelenti, hogy közel 50 egyetemről adhatnak egymásnak találkozót a hallgatók egy evezősverseny keretében.

A háromnapos értekezlet holnap zárul, addig négy szekcióban folyik a munka.