2024. július 16., kedd

Butterer Kiss Márta kincsei

Az újvidéki képzőművésznő munkáiból készült válogatás Magyarkanizsán látható

A kiállítást bemutató fotógalériát ITT tekintheti meg.

A Dobó Tihamér Képtárban nyitották meg csütörtök este Butterer Kiss Márta képzőművész kiállítását, mely elgondolkodtat, inspirál és gyönyörködtet is. Ugyanilyen hatást váltott ki a megható népdal is, melyet Mezei Kinga adott elő, még szebbé és emelkedettebbé téve a megnyitót, melyet Náray Éva szavai vezettek be.

– Butterer Kiss Márta úgy véli, azok a tárgyak, amelyeket fölhasznál a munkáihoz, közös örökségünk részeit alkotják. Egy mesterember szerénységével és egy avantgárd feltaláló bátorságával fedezi fel és mutatja meg a felszín mögött a dolgok igazi jelentését. Pofonegyszerű megoldásokkal összetett, adott esetben egész bonyolult jelentésstruktúrákat hív életre. Két, teljesen össze nem illő, mégis egy tárgyban kapcsolódik össze, és eredeti jelentését hátrahagyva egy új, tőlük idegen jelentést hoz létre – mondta többek között megnyitó szövegében Náray Éva.

A képzőművész most kiállított anyaga munkásságának több periódusából merít. Butterer Kiss Márta és Náray Éva  a megnyitón (Fotó: Puskás Károly)

A képzőművész most kiállított anyaga munkásságának több periódusából merít. Butterer Kiss Márta és Náray Éva a megnyitón (Fotó: Puskás Károly)

A nagykikindai származású, Újvidéken élő képzőművész most kiállított anyaga munkásságának több periódusából merít. A magyarkanizsai kiállítás anyagáról elmondta, hogy ezek az ő kincsei, melyeket szeretett volna megmutatni a közönségnek:

– A mostani kiállítás anyaga elég sok évre tekint vissza, még 2008-as munkáim is helyet kaphattak itt. Akkoriban fával is dolgoztam, népi motívumokat kombináltam különböző anyagokkal. Ezt követően a rajzok, majd az akvarellek következtek, melyek illusztrációkként is funkcionáltak. A legfrissebb munkáim is láthatóak, melyek a térbe helyezett alkotások, amiket a képeim ihlettek, ez számomra egy nagy kihívás volt – mondta a művész, aki előszeretettel nyúl a népi motívumokhoz, gyakran megihleti egy-egy csipke vagy hímzés is.

– Butterer Kiss Márta emlékezést akar kiváltani, emlékekkel tölti meg talált vagy nem is talált, hanem olykor évek óta vele élő tárgyait, amelyeknek egyszerűen most jött el az idejük, hogy a művész választása rájuk essék és eredeti funkciójukat módosítva új összefüggések rendszerébe kerüljenek – fogalmazott Náray Éva a megnyitón.

A megnyitón Mezei Kinga színművésznő népdalt adott elő (Fotó: Dávid Csilla)

A megnyitón Mezei Kinga színművésznő népdalt adott elő (Fotó: Dávid Csilla)

A sokoldalú képzőművész, elhivatott pedagógus művészi és emberi kvalitásai okán nagy megbecsültségnek örvend, ezt bizonyítja, hogy a megnyitóra rengetegen érkeztek más településekről is: pályatársak, barátok, ismerősök, volt tanítványok.

A kiállítás január 6-áig tekinthető meg.

Nyitókép: Január 6-áig érdemes ellátogatni a kiállításra (Fotó: Puskás Károly)