2024. szeptember 3., kedd

Könyvország várja a diákokat

Ma indul a szabadkai Városi Könyvtár olvasásnépszerűsítő nyereményjátéka

A Kalandozás Könyvországban elnevezésű akcióra negyedszer kerül sor, és azokhoz az általános iskolásokhoz szól, amelyek a szabadkai Városi Könyvtár tagjai, beleértve a környékbeli fiókkönyvtárak tagjait is. A nyereményjáték idén is három nyelven folyik: magyarul, szerbül, horvátul. Elsődleges célja, hogy versengésen keresztül szerettesse meg az olvasást a diákokkal, és első gondolatuk a könyvtárról ne a kötelező házi olvasmány legyen.

Az akció menetéről Dragan Rokvić, a szabadkai Városi Könyvtár igazgatója, valamint Omerović Heléna, Bernadica Ivanković és Tenódi Marijana könyvtárosok számoltak be. Elmondták, hogy a nyereményjáték gyakorlatilag egy kérdőív kitöltését foglalja magába, amelyhez a diákok a könyvtárban, esetleg iskolájukban juthatnak hozzá. Az akció március 29-éig tart, eddig kell a kitöltött kérdőíveket visszajuttatni a könyvtárba. Fontos hangsúlyozni, hogy a nyereményjátékon részt vevő tanulónak tagja kell lennie a könyvtárnak, amennyiben nem az, akkor a verseny ideje alatt kedvezményesen, háromszáz dinárért betagosodhat, a teljes ár egyébként nyolcszáz dinár. Természetesen, azok az általános iskolások, akik már tagjai a könyvtárnak, az akció ideje alatt ugyancsak kedvezményes áron fizethetik be a tagsági díjat.
A helyesen kitöltött kérdőívek sorsoláson vesznek részt, erre ezúttal is április másodikán, a gyermekkönyvek nemzetközi napján kerül sor. Tavaly megközelítőleg ezer szabadkai diák jelentkezett a nyereményjátékra, kedvcsinálónak pedig azt is elmesélték a könyvtárosok, hogy nemcsak sok szép ajándékot sorsoltak ki közöttük, hanem a nyerteseket kirándulásra is vitték: ellátogattak a belgrádi állatkertbe, és még moziztak is a szerbiai fővárosban.
Nem csupán Könyvországban kalandozhatnak a diákok, hanem műhelymunkákon is részt vehetnek a könyvtár gyermekosztályán. A kézműves foglalkozásokat minden hónap második szombatján tartják 9-től és 11 órától. Az első február 11-én lesz, viszont előre kell jelentkezni, mivel a résztvevők száma korlátozott. A hat és tizenkét év közöttieket várják, egy foglalkozás díja százötven dinár, és hazavihetők az ott készült alkotások.