2024. július 18., csütörtök

A sikerek nem maradtak észrevétlenek

Fogadás a Szent Száva-napi díjazottaknak a Tartományi Képviselőházban

Egeresi Sándor, a Tartományi Képviselőház elnöke és dr. Jeges Zoltán tartományi oktatási titkár tegnap ünnepélyes keretek között fogadta a Szent Száva-napi díjban részesített vajdaságiakat, az Újvidéki Egyetem képviselőit, valamint két tanulót: Milorad Pejićet, az újvidéki Svetozar Marković Gimnázium negyedikes tanulóját, és Kanalas Dávidot, a nagykikindai Fejős Klára Általános Iskola hetedikes diákját. A díjazottaknak gratulálva a képviselőház elnöke a tehetségtámogatás fontosságára hívta fel a figyelmet, az oktatási titkár pedig örömének adott hangot, hogy a fiatalok és a mögöttük álló tanárok tudományos sikerei nem maradtak észrevétlenek.

Milorad Pejić a periódusos rendszert ültette át Braille ábécére, azaz tette hozzáférhetővé világtalan sorstársai számára is. Az őt kísérő igazgatónő szavai szerint a fiú találmánya iránt nagy az érdeklődés, immár Szerbián kívüli országokból is érdeklődnek iránta. Kanalas Dávid az informatika terén fejtett ki átlagon felüli teljesítményt: többek között első helyezést ért el programozásban, ami számára nem azt jelenti, hogy feljutott a csúcsra, ellenkezőleg, ez újabb motiváció a továbbtanulásra. Mint a kíséretében levő tanárnője és iskolaigazgatója elmondták, Dávid hatodikos korában érte el a sikerei csúcsát, idén azonban újabb alkalma lesz bizonyítani, és környezete sokat vár tőle. Ugyanakkor, mint mondták, sokkal többet kellene fordítani az iskolák felszerelésére, többek között számítógépekre, programokra is szükség lenne, annak érdekében, hogy a fiatal tehetségek az oktatási intézményekben is fejlődhessenek.

Milorad Vesković, az idén fennállásának 50. évfordulóját jegyző, és ugyancsak Szent Száva-napi díjjal kitüntetett Újvidéki Egyetem rektora hozzáfűzte, hogy az intézmény mintegy 100 millió dinárt volt kénytelen akkreditáció címén befizetni az államnak, ezt az összeget euróra is „lefordíthatnánk”, mondta a rektor, ám tudni kell, hogy ebből a pénzből 2000 számítógépre is futotta volna. A dolog abszurditása abban van, hangsúlyozta, hogy az egyetemeket ugyanabból a költségvetésből pénzelik, mint amelybe kénytelenek voltak akkreditáció címén visszafizetni ezt a rengeteg pénzt. Pedig fordíthatták volna tehetségápolásra is, hiszen rengeteg tehetséges diák van Szerbiában is. – Az olyanok felkarolására gondolok – mondta a rektor –, akik nemzetközi téren nem tudnak érvényesülni, viszont kiváló teljesítményükkel jó mérnökké, szakemberré válhatnak. Javaslom ezúttal is, hogy az akkreditáció címén befizetett összeg egy részét fordítsák vissza a tanügybe.

Jeges Zoltán elmondta még, hogy a tartományi szervek az átlagon felüli diákok teljesítményét több alap által kísérik figyelemmel és díjazzák, és ez így lesz a jövőben is, még ha némi módosításokat eszközölnek is.(Dávid Csilla felvételei)