2024. július 18., csütörtök

Üres ígéretekkel nem lehet ésszerűsíteni

A Vajdasági Tanügyi Dolgozók Szakszervezete szerint tűrhetetlenül nagy a káosz az oktatásügyben, ha a helyzet nem változik, az új tanévet munkabeszüntetéssel kezdik

Csődöt mondott az oktatásügyi minisztérium szociális-gazdasági programja – szögezte le a Vajdasági Tanügyi Dolgozók Szakszervezete (VTDSZ/SPRV) tegnapi sajtótájékoztatóján. Az országban a 127 000 foglalkoztatott közül megközelítőleg 350 alkalmazottnak a kérelmét fogadták el, a dél-bácskai körzetben pl. 15 jelentkeztek. Bebizonyosodott, mondta Miodrag Protić, a szervezet elnöke, hogy ily módon, vagyis üres ígéretekkel, nem lehet ésszerűsíteni a tanügyben, hanem megfontoltan, pártatlanul, jól előkészítve lehet eredményesen átszervezni a rendszert.

– A minisztériumból egyfelől úgy hírlik, hogy munkaerő-felesleg van, mindeközben szeptember 1-étől 2500 új foglalkoztatottat alkalmaztak. Ezeknek az embereknek a zömére nem volt szükség, egyszerűen párt alapon munkába állították őket. Nem titok, csak látni kell, és kimondani, hogy az új szocialista párti miniszter a 18 körzeti vezető közül csupán kettőt hagyott meg tisztségében, valamennyit lecserélte saját párttársaira. Vagyis a korábbi Koštunica-párti (Szerbiai Demokrata Párt) körzeti vezetők helyett most a kraljevóit és a nagybecskerekit leszámítva csupa szocialista vezetőkkel van dolgunk – mondta Protić. – Egyszer s mindenkorra véget kell vetni a pártirányításnak a tanügyben! Mint kifejtette, Diana Dragutinović pénzügyminiszter félreérthetetlenül kimondta, hogy a most kikiáltott, munkaévenkénti 200 eurós végkielégítést kizárólag a büdzsé oktatásra szánt részéből lehet fedezni, ott viszont köztudomásúlag nincs pénz.

A szakszervezet véleménye szerint régóta nem uralkodott ekkora káosz, mint ebben a tanévben, épp ezért máris megelőlegezték, hogy amennyiben nem rendeződik a helyzet, szeptember 1-én sztrájkba lépnek. A helyzetrendezésen elsősorban a munkaerő-felesleg kérdésének megnyugtató rendezését értik. Most még azt sem tudjuk, mekkora felesleggel nézünk szembe. Az állami adminisztráció adatai szerint 11 ezer tagozat és 16-17 ezer alkalmazott felesleges. Ha az uniós mércéket vesszük alapul, vagyis azt, hogy egy-egy tagozatra 21–24 tanuló írható be, akkor más a kép, akkor már szinte nincs is felesleg.

A tegnapi sajtótájékoztatón Mirko Radeta, a szakszervezet újvidéki regionális elnöke bejelentette, hogy felvilágosító jelleggel február 25-én, csütörtökön 11.30 órai kezdettel előadást szerveznek a Tanítói Otthonban az ingyenrészvényekről.