2024. július 18., csütörtök

Etűdök keblekre és izmokra

TÉVÉJEGYZET

Észrevették-e, mekkora a k ülönbség egyes tévécsatornák és az életünk között? Egyfelől minden drágul, egyre nehezebb előteremteni a betevő falatot, másfelől pedig tombol a gazdagság, a fényűzés, az ifjúság, a kifogyhatatlan férfi erő és női szépség, no meg az optimizmus. Valósággal pofon csap időnként ez a nagy flanc. A szerencsétlen tévénéző végül még elhiszi, hogy másoknak egészen jól megy a sora, egyedül ő ügyetlen és tehetetlen.

Persze nem a leáldozóban levő, cukormázas dél-amerikai szappanoperákra gondolok – melyekből ugyan még mindig akad –, hanem egy Pinkre, egy Fashion TV-re, vagy a legnagyobb magyarországi kereskedelmi tévék glamouros műsorfolyamaira, melyek szemmel láthatóan ellestek egyet s mást az amerikai kontinens ócska sorozataiból. A recept egyszerű: ki a keblekkel, elő az izmokkal, amit már csak meg kell fűszerezünk ragyogó megjelenésű műsorvezetőkkel, változatos fényeffektusokkal, gyors kameramozgással, dinamikus képvágással.

Ilyesvalamire számíthatunk az alig egy hónap múlva Belgrádban megrendezendő Eurovíziós Dalfesztiváltól is: aratni fog a fényűzés ebben a politikával sújtott, választásoktól stresszes országban. Az átlag szerbiai mégis büszke lesz, elfelejti a főszervező SZRTV és vezetője, Tijanić minden csökönyösségét, jogsértő intézkedését, mert a világ szeme rajtunk lesz, mi pedig teljes pompában mutatkozunk meg. Hogy már tejre sem futja? Kit érdekel!

Pontosan ezzel ellentétes érzést válthatnak ki belőlünk az ismeretterjesztő műsorok, főleg azok a jobbik fajtából valók. Magyarán: nem csömörlünk meg a látványtól, hanem egyenesen igényt támaszt bennünk. Merthogy egy húsz-harminc perces műsor után az az érzése támad az ember fiának és lányának, hogy bármennyire is sokoldalúan, ötletesen nyúltak a témához a műsor készítői, maradéktalanul nem sikerült mindent megmutatniuk. Hiányérzetünk van, és egyfajta késztetés is jelentkezik: többet megtudni, alaposabban megismerni. Így marad nekem talány Brazília építészete egy érdekes és tömör összeállítás nyomán, mely főleg a jellemző vonásokkal és meghatározó alkotásokkal ismertette meg a nézőt, viszont hogy mi létezik Oscar Niemeyer, a főváros: Brasilia tervezőjének művein kívül, már nem tudhattam meg. Viszont kíváncsivá tettek. Akit valamennyire is érdekel az építészet, hétvégén igazán csemegézhet: a Duna TV-n figyelmükbe ajánlom a Négyzetméter ingatlanmagazint (péntek 15.45, szombat 9.45), vagy Az én városom című sorozatot (11.00), sőt a szombaton 15.40-kor jelentkező A világörökség kincsei című műsort, az m2-n az Etűdök építészetre (vasárnap, 15.55), vagy a pénteken 16.10-kor sugárzott Európa legszebb kertjei című műsort, a Hír TV-n kéthetente jelentkező Kő kövönt (vasárnap, 15.05), vagy akár a National Geographicon Az antik világ építészeti remekeit (vasárnap, 12.00). Egyik pompásabb, mint a másik – keblek, izmok, felszínes glamour nélkül is.