2024. július 18., csütörtök

Úgy szárnyalt, hogy repített

Tegnap Újvidéken eltemették Fejes György színművészt

Fejes György 1966-ban került Újvidékre, a rádió drámatársulatához, az Újvidéki Színházban pedig annak megalapításától kezdve, 1974-től keltette életre a világirodalom ismert figuráit, közöttük Edgart Dürrenmatt: Play Strindbergjéből - mely a fiatal színház második előadása volt -, Jeant Strindberg: Julia kisasszonyából, Stomilt Mrożek: Tangójából, vagy: Mockinpott urat. Háromszáznál is több alakítása volt, több mint húsz játékfilm, és számtalan hangjáték őrzi erőteljes színészi jegyeit, művészi csúcsait, melyek a vajdasági magyar színjátszás vezető egyéniségei közé emelték.

- Színész volt a színészek között, aki úgy szárnyalt, hogy repített, anélkül, hogy észrevettük volna - mondta László Sándor.

A gyászülésen Jónás Gabriella színművésznő Barácius Zoltánt idézve hajtott főt a pályatárs emléke előtt, majd Mezei Zoltán, a szabadkai Népszínház magyar társulatának igazgatója személyes emlékeit idézte fel Fejes Györgyről, és vett tőle búcsút a társulat nevében is. Mint hangsúlyozta, kortársai körében minden fiatal színész vágya volt Fejessel együtt játszani, és ez neki sikerült is.

- Az volt a legnagyobb segítség részéről, hogy színészszámba vett bennünket. Olyan élmény volt vele játszani, hogy abból egész életünkben táplálkozhatunk. Azon szerencsések közé tartozom, akiknek ez megadatott. Fejes György viszont azon szerencsések közé tartozott, aki sokáig vitális maradt, és elmondhatta magáról, hogy életében végig játszhatott. Ez igazán nagy szerencse - mondta többek között Mezei Zoltán.