2024. július 18., csütörtök

Reform útvesztőkkel

A Nemzeti Tanügyi Tanács még mindig nem fogadta el a hatodik osztályos tanterveket – Május derekáig megjelenik a Hivatalos Lapban?

A hatodik osztályos tanterveket még mindig nem fogadta el a Nemzeti Tanügyi Tanács, mivel elégedetlen volt néhány, a kisebbségek által felkínált program minőségével, ami feltehetőleg egyes esetekben csak a rossz szerb fordítás miatt tűnt nem kielégítőnek. Ezeket mindenesetre visszautalta kiegészítésre. Legtöbb javított program már visszajutott a tanácshoz, de állítólag nem mind. Mint Erdély Lenkétől , a Vajdasági Pedagógiai Intézet igazgatójától megtudtuk, a szóban forgó tanterveket, és a kiegészítést is rég elküldték. Az oktatásügyi minisztérium viszont csak akkor teheti közzé a Hivatalos Lapban a hatodikos tantervet, ha azt a tanács teljes egészében jóváhagyja.

Arra számítanak, hogy ez hamarosan megtörténik, és május derekán a program megjelenhet a Hivatalos Lapban. A tankönyvkiadók azonban erélyesen sürgetik a tantervek véglegesítését, mivel nem szeretnék, hogy megismétlődjön a korábbi évek gyakorlata, amikor tantervek híján késve, csak szeptember 1-je után tudták megjelentetni az új tankönyveket. Vonatkozik ez különösen a folyó tanévben ötödikes osztályokra, melyekben reformált tanterv szerint dolgoznak, és évről évre szembesülni kényszerülnek a tankönyvek késésével.

A Tankönyvkiadó Intézetek Egyesülete több ízben követelte, hogy legkésőbb a hónap közepéig tegyék közzé a hatodik osztályos tantervet, mint ahogyan az első és a hatodik osztály számára a tankönyvkiadási szabályzatot és pályázatot is. Enélkül a kiadók nem tudják megfelelően előkészíteni a tankönyveket, az idő ismét annyira rövid lesz, hogy késni fognak a kiadványokkal – figyelmeztet Gordana Knežević-Orlić, az egyesület elnöke. Mint mondta, a kiadók három ízben is a minisztériumhoz fordultak, de eddig nem kaptak elfogadható választ. Az egyesület attól tart, hogy önhibájukon kívül újra késni fognak a tankönyvek megjelentetésével, és augusztus végéig nem készülnek el a reformált tantervre épülő hatodikos tankönyvekkel. Legtöbben őket fogják hibáztatni, mint tavaly is, amikor a tanév már javában zajlott az engedélyek megérkezésekor az ötödikes tankönyvek nyomdai előkészítésére, így természetesen nem jelenhettek meg kellő időben. A minisztérium, a tanács magyarázata szerint „technikai okok” miatt késtek. Ez nem elfogadható kifogás – mondta Gordana Knežević-Orlić.

Csakhogy a minisztérium nem hozhat tantervet, mert ez a Nemzeti Tanügyi Tanács feladata. Hogy még bonyolultabb legyen a helyzet, a tankönyvkiadási szabályzatot valóban a minisztérium hozza meg, de a Törvényhozási Titkárság pozitív véleményezésére is szükség van. Csak ezután írhatják ki a pályázatot a kiadók számára. Ugyanakkor, hogy fenntartható legyen a reform, és a kiadók közötti szabad konkurencia is, elengedhetetlen, hogy az állami szervek kellő időben meghozzák a szükséges döntéseket. Ez azt jelenti, hogy legalább decemberben meg kell hozni a következő évi tanterveket, a nyomdai megmunkálásra szóló engedélyeket pedig májusban.

De nemcsak a reformnemzedék tankönyveivel van gond. A demonopolizáció nevében 2004-től ugyanis nem hosszabbítják meg automatikusan az engedélyeket, hanem a bizottság „újrafésüli” a kínálatot, és egy tanévre szóló engedélyt ad ki. Az engedélyek meghosszabbítását általában decemberben kérvényezik a kiadók, a választ tehát egy-két hónapon belül meg kellene kapniuk, de mégsem kapják meg. Idén előreláthatólag június 15-éig teszik közzé a következő tanévben is használható könyvek jegyzékét – jelentette be a napokban Milka Andrić oktatásügyi segédminiszter. Pedig a Tankönyvkiadó Intézetek Egyesülete már április elején sürgette a minisztériumot, hogy minél előbb hosszabbítsa meg a szóban forgó engedélyeket, hiszen ezek híján még a meglevő, csupán újranyomtatásra váró tankönyveket sem készíthetik.