2024. július 18., csütörtök

Oktatási kiállítás

A háromnapos rendezvény ma kezdődik az Újvidéki Vásáron

Az Útmutató elnevezésű oktatási kiállítással ma megkezdődik az idény az Újvidéki Vásáron. Az év folyamán számos jelentős kiállításnak otthont adó vásárközpont egyik legifjabb rendezvénye, az oktatási is immár 6. alkalommal kerül megrendezésre, ezt jelentették be tegnap szervezői a tartományi titkárságok képviselőivel karöltve.

A 6. Oktatási Vásárt ma 10 órakor várhatólag Žarko Obradović oktatásügyi miniszter nyitja meg. A látogatók mintegy hatvan hazai és külföldi kiállító bemutatkozására számíthatnak, ám a háromnapos kiállítást egyéb nagy érdeklődésre számot tartó rendezvények is gazdagítják.

Dr. Bojan Gajić, az Újvidéki Vásár kiállítási tevékenységgel megbízott igazgatója az eseményt bejelentő sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a kiállítás célja betekintést nyújtani a szerbiai oktatási kínálatba, mintegy pillanatképet mutatni a tanulók, a jövőbeni egyetemi hallgatók könnyebb boldogulása érdekében. Bejelentése szerint a 60 kiállító között lesznek állami- és magánegyetemek, karok, fő-, közép- és általános iskolák, tudományos intézetek, egyetemista egyesületek, nyelviskolák, ifjúsági szövetségek és mások. A kiállítás nemzetközi jellegét görög, magyar és olasz tanintézmények bemutatkozása kölcsönzi. Újvidékre várják a közgazdászokat, menedzsereket, pszichológusokat képző szaloniki American College-t, a politikai tudományi és jogi, valamint közgazdasági és nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemet, továbbá a pénzügyi, marketing, valamint európai integrációs stúdiumokra szakosodott olasz egyetemet.

A kiállítás megszervezésében a köztársasági oktatásügyi minisztérium, a tartományi oktatásügyi, valamint a jogalkotási, közigazgatási és kisebbségügyi titkárság segítette a vásár szakembereit. Mint Marius Rošu, a tartományi jogalkotási titkárság nemzeti kisebbségjogi szolgálatának igazgatója kijelentette, az idei vásár egyik különlegessége lesz a Mennyire ismerjük egymást? elnevezésű tolerancia-vetélkedő bemutatkozása a vásár idején. A vetélkedő 5. ciklusának promócióján nyolc vajdasági iskola vetélkedik, a győzteseknek és tanáraiknak értékes nyereményeket biztosítottak. A vetélkedők között lesznek két újvidéki, továbbá egy-egy fehértemplomi, pećinci, temerini, óbecsei, zsablyai, és szécsányi iskola diákjai. Branimir Andrić tartományi oktatásügyi segédtitkár szerint az oktatási kiállítás egyre jelentősebb szerepet tölt be az ország határain túl az egész régióban is, ezért a hagyományteremtés útján támogatni kell.

A háromnapos kiállítás belépőjegyet vásárló látogatói katalógust kapnak ajándékba, ami egy iratkozási kalauznak is megfelel, hiszen tartalmazza a középiskolába és felsőoktatási intézményekbe iratkozó fiatalok számára az összes fontosabb tudnivalót. Ma a megnyitó után 11 órakor a gimnázium reformjáról tartanak értekezletet, 13 órakor megrendezik a Mennyire ismerjük egymást? vetélkedő első fordulóját, pénteken a második fordulót, majd szombaton 12.15-kor kezdődik a döntő. A zárónapon, szombaton 12 órakor hirdetik ki a nyereményjáték nyerteseit, ugyanis a belépőjegyet vásárlók valamennyien részt vehetnek a játékban, melynek főnyereménye 100 000 dináros tanulmányi támogatás. A belépőjegy egyébként 180 dinár, a 15 főnél nagyobb csoportokban érkezőknek 80 dinár személyenként.