2024. július 18., csütörtök

A XXI. a tudás évszázada

Fontos minden tudásgyarapító rendezvény, hangúlyozta dr. Žarko Obradović oktatásügyi miniszter az újvidéki Útmutatót megnyitva

Hatodszor is megnyitotta kapuit a tanulni vágyó fiatalok, a nem kevésbé érdekelt tanárok és szülők előtt az Útmutató elnevezésű oktatási vásár, amivel hivatalosan is megkezdődött az idény az Újvidéki Vásáron. A háromnapos, szombaton záruló kiállítás meglepően sok érdeklődőt vonzott, a tanulók, különösen a végzős általános iskolai és középiskolai diákok a Master Csarnokot szinte teljesen benépesítették már a hivatalos megnyitó előtt.

A bejelentésnek megfelelően a kiállítást dr. Žarko Obradović köztársasági oktatásügyi miniszter nyitotta meg. Mint mondta, másodszor jár ki neki az a megtiszteltetés, hogy megnyissa a vásárt, és ezt örömmel vállalta, mert meggyőződése, hogy a XXI. század a tudás évszázada, és ennek értelmében az iskola mellett fontos minden olyan rendezvény, amely a tudásgyarapítást szolgálja.

– Szerbia jövője és fejlődésének üteme függ attól, hogy milyen felnőttek kerülnek ki az iskolapadból.

Az oktatási rendszer milyensége szinte előrevetíti egy társadalom jövőjét, épp ezért országunknak is meg kell találnia a módját arra, hogy a jelenleginél kedvezőbb anyagi keretet biztosítson az oktatásra, vagyis a költségvetés 3,7 százalékánál nagyobb összeget fordítson a tanügyre – mondta többek között a miniszter, aki a standok megtekintése után munkatársai, valamint dr. Jeges Zoltán tartományi oktatásügyi titkár kíséretében részt vett a gimnáziumok reformjáról szóló értekezleten. Mint kiderült, az oktatási minisztérium intenzíven dolgozik az oktatás további reformján, a 2011/12-es tanévben ugyanis életbe kell lépnie a középiskolák reformjának. A jövő év azonban más szempontból is újításokkal lesz teli, ekkor már kisérettségi vizsgát tesznek a nyolcadikosok, de a középiskolák végzősei is más országokhoz hasonló érettségi vizsgát tesznek, ami egyúttal helyettesíteni fogja az egyetemi/főiskolai felvételit. Az értekezleten Zorica Blagojević, az oktatási miniszter tanácsosa ismertette azt az összehasonlító tanulmányt, melyben a megfelelő tanulságok levonása érdekében a szerbiai gimnáziumok felépítését vetették össze nyolc európai ország gimnáziumi rendszerével. Bebizonyosodott, hogy egy-egy ország GDP-kiválasztása egyenes arányban áll az oktatás színvonalával, de a társadalom fejlettségi szintjével is.

A kiállítás célja egyébként betekintést nyújtani a szerbiai tanügyi kínálatba. Igazán változatos, ötletes standokon több mint 60 oktatási intézmény igyekszik felhívni magára a figyelmet, különféle nyomtatványokkal, brosúrákkal ismertetik kínálatukat. Közöttük meglepően sok a magánintézmény, de az Újvidéki Egyetem számos kara is jelen van, nem kevésbé a középiskolák és a nyelviskolák. A szombaton záruló kiállításon zömmel újvidéki, szabadkai, nagybecskereki, kamenicai tanintézmények állítanak ki. Az idei vásár egyik különlegessége a Mennyire ismerjük egymást? elnevezésű tolerancia-vetélkedő, melynek döntője szombaton lesz.