2024. július 18., csütörtök

Fájdalom nélküli iskola

A tartományi oktatásügyi titkárság pályázata Vajdaság valamennyi középiskolásának

Az iskolai agresszió visszaszorítására, a másság iránti tolerancia növelése érdekében hirdet pályázatot a tartományi oktatásügyi titkárság a talán legérintettebb korosztálynak számító középiskolásoknak. A pályázat a Fájdalom nélküli iskola címet viseli, amire csoportmunkában készült alkotásokat várnak április 15-éig. A projektum célja – mint azt dr. Jeges Zoltán tartományi oktatásügyi titkár hangsúlyozta a tegnapi sajtótájékoztatón –, az iskolai agresszió számos megnyilvánulásának megelőzése. Lebonyolításának sikere érdekében pedig bevonják a helyi önkormányzatokat, a középiskolák igazgatóit, tanárait, ezenkívül a gazdaság, csakúgy mint a média támogatására is számítanak.

Természetesen számítanak a szülők támogatására is, ugyanis a családon belüli nevelés jelentős mértékben hozzájárul a fiatalok felnőtté válásához.

A pályázatra háromrészes munkával kell jelentkezni, mely magában foglal egy plakátot, egy fogalmazást/esszét és egy intézkedéscsomag-koncepciót, melyben a tanulók kifejtik, hogyan lehet elejét venni az iskolai erőszaknak. A pályaműveket a Vajdaságban hivatalos nyelveken lehet beküldeni, jeligével ellátva. Szakmai zsűri fogja elbírálni a munkákat, a legjobb munkákat készítő tanulócsoportokat, és iskolájukat díjazni fogják, előreláthatólag május végén. Önálló munkákat nem fogadnak el, mivel a pályázat egyik célja épp a kommunikációt, a közös alkotás örömét, a közös gondolkodást hivatott serkenteni.

A pályázati felhívást Vajdaság 134 középiskolájának postázzák, ezek közül 14 magánközépiskola.