2024. július 18., csütörtök

Negyven éve a Mash-sel keződött

Hatvannégy bemutató a ma kezdődő belgrádi 38. Nemzetközi Filmfesztiválon – Vasárnap kezdődik Újvidéken a Fest-filmek vetítése

Belgrádba érkezett a világ tavalyi filmtermésének java, mellyel a közönség a ma nyíló és a hónap utolsó napján záruló 38. Nemzetközi Filmfesztivál, a Fest keretében ismerkedhet meg. A Fest bátorít mottóval 64 bemutatót tartanak, továbbá több száz filmvetítést három belgrádi helyszínen: a Száva Központban, a Művelődési Otthonban, valamint a Kinotekában. Ezenkívül az újvidéki közönség sem marad hoppon, némi bizonytalalanság után csak megrendezésre kerül a FILM 2010 elnevezésű filmrevü a Vojvodina Sport- és Üzletközpontban levő Art Moziban. Újvidéken 24 filmet mutatnak be a két nappal a Fest után kezdődő, február 21-től március 4-ig tartó rendezvényen.

A belgrádi szervezők Miloš Paramentić igazgató vezetésével a nehéz anyagi körülmények ellenére színvonalas válogatással rukkolnak elő a rendezvény 40. születésnapjának évében. A filmfesztivál a kilencvenes években kétszer elmaradt, vagyis az első megrendezéstől számítva (1971. január 9-én a Mash-sel keződött) idén a rendezvényt valójában 38. alkalommal szervezik meg. Mint lenni szokott, a jegyeket idejekorán elkezdték árusítani 200–300 dináros áron, a részletes műsor pedig megtalálható www.fest.rs honlapon.

A nagy fesztiválokhoz hasonlóan a Festnek is megvan a sajátos hangulata. A négy évtized alatt sokszor bizonyította, hogy kínálatával főleg az úttörő és kísérletező igényeket igyekszik kielégíteni, ennek ellenére nem zárkózik el a kevésbé művészinek, inkább közönségfilmnek mondható alkotásoktól. A négy évtized alatt a Fest gyakran helyezkedett szembe a szerbiai társadalmi folyamatokkal, az utóbbi években azonban a „lázadó ifjú” mintha kialudt volna a szervezőkből, sokkal inkább jellemző, hogy az aktuális igényeknek megfelelően készítik a válogatásukat. Ennek a bizonyos időszerű trendnek tudható be talán az is, hogy orosz film nyitja az idei filmmustrát: Alekszej Balbanov Morfiumja, melynek üzenetét – gondolom – nem szükséges kifejteni. A neves orosz rendezőnek ez a 11. filmje, és végigjárta a világ számos fesztiválját. Azért itt lesznek a világhírű rendezők is, közöttük: Lars von Trier (Antichrist), Werner Herzog (Mocskos zsaru – New Orleans utcáin), Martin Scorsese (Viharsziget), Clint Eastwood (Invictus, vagy szabad fordításban A legyőzhetetlen), Roman Polanski (The Ghost Writer, szabad fordításban A bértollnok) Joel és Ethan Coen (A komoly ember), Sam Mendes (Továbbállók), Ang Lee (Woodstock a kertemben), Peter Jackson (Komfortos mennyország), Ken Loach (Barátom, Eric) és mások tavaly készült alkotásaikkal. A kísérletező kedvet sokkal inkább az európai vagy ázsiai, és talán még inkább a fiatal rendezők testesítik majd meg a rendezvényen, közöttük: Joe Johnston (Farkasember), Giuseppe Tornatore (Baaria), Jacques Audiard (A próféta), Kirk Jones (Mindenki megvan), Andrea Arnold (Akvárium), Samuel Maoz (Lebanon), Todd Solondz (Hogyan éltük túl a háborút), Grant Heslov (Kecskebűvölők)... Több horvát, bosnyák, sőt szerbiai film is bemutatásra kerül, magyar filmet azonban nem látni az előzetesben.

A Fest sok mindenben hasonlít a világ nagy fesztiváljaihoz, de a rangsorolás sohasem tartozott meghatározó jegyei közé. Az Európa Európán kívül elnevezésű versenyprogramját idén az Alissa Simon, a Variety magazin filmkritikusa, Labina Mitevszka színésznő és Dubravka Lakić, a Politika napilap filmkritikusa összetételű zsűri bírálja el.A Horizontok, a Tények és Kirakókockák, vagy a Világítótorony elnevezésű fiatal alkotókat felsorakoztató programegységek nem versenyjellegűek, hanem a tájékozódást szolgálják az ázsiai filmeket felvonultató FantÁzsia, és az izraeli filmet előtérbe hozó különprogramban.

A média jelentése szerint a belgrádi filmrendezvényhez szellemében igen közelálló, az idén immár 60. Berlini Filmfesztiválon – mely a hétvégén zárul – óriási sikert aratott Roman Polanski The Ghost Writer című filmje Pierce Brosnannal és Ewan McGregorral a főszerepben. A bestsellerből készült páratlanul izgalmas politikai krimi sokak szerint nagy eséllyel pályázik a Berlinale fődíjára, az Arany Medvére. A német filmfesztivál legnagyobb sztárja mégis Leonardo DiCaprio, aki Martin Scorsese versenyen kívül vetített filmjének, a Viharszigetnek a főszereplőjét alakítja. Mindkét film szerepel a Fest, de az újvidéki filmválogatás, a FILM 2010 műsorán is.