2024. július 18., csütörtök

„Érdemes anyanyelven beszélni és tanulni”

Egyetemi tanárok értekezlete Újvidéken az anyanyelvi világnap alkalmából

Különféle rendezvények keretében a Vajdasági Pedagógiai Intézet 2006-tól minden évben megemlékezik az anyanyelv világnapjáról. Az indulás évében például olyan konferenciát szerveztek, amelyen mindenki saját anyanyelvén számolt be arról a témáról, amit időszerűnek tartott. Sajnos az anyagi körülmények nem engedték meg az effajta folytatást, de idén az intézet a Bölcsészettudományi Karral és a Szerbiai Alkalmazott Lingvisztikai Társasággal karöltve kerekasztal-értekezletet szervezett, melyet tegnap tartottak meg. Eminens előadók számoltak be az anyanyelvű oktatás gyakorlati megvalósulásáról az iskoláztatás minden szintjén.

Erdély Lenke, az intézet igazgatója szerint hasznosak az effajta összejövetelek, mert tapasztalatcserére adnak lehetőséget. Az újvidéki bölcsészkar karain dolgozó tanárok arról számoltak be, hogy a környezetünkben és az oktatásunkban miként van jelen az anyanyelv, és milyen annak használata. – Egy-egy ilyen konferencián is az anyanyelv megőrzésének, ápolásának és használatának a fontosságára kívánjuk felhívni a figyelmet. Kb. 6000 nyelv van használatban az egész világon, sajnos havonta egy-egy nyelv kihal. Egy nyelv pedig csak akkor sorvad el, ha 200–300 ezernél kevesebben használják. Szeretnénk felhívni a polgártársak figyelmét arra is, hogy érdemes anyanyelven beszélni, és tanulni az óvodáskortól az egyetemig. A konferencia arra is alkalmat nyújt, hogy megemlékezzünk Mikes Melánia tanárnőről, akinek egy könyvét bemutatjuk. Mikes Melánia tanárnő a kétnyelvűség és a többnyelvűség hordozója volt haláláig – emlékeztetett Erdély Lenke.

Vajdaság multietnikus régió, közösség és természetes kötelességünk a különféle nemzeti sajátosságokra való odafigyelés, a nyelv, a kultúra ápolása – mondta dr. Ljiljana Subotić, a Bölcsészettudományi Kar dékánja. A mi karunk az elmúlt ötven év alatt folyamatosan nyitotta meg a környezetünkben élő nemzetiségek katedráit, ezek között legrégebbi a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke, majd szlovák, ruszin és román nyelven is megkezdték működésüket a tanszékek. Az anyanyelv világnapján nem győzzük hangsúlyozni, hogy mi exkluzív régió vagyunk, egyetlenek Szerbiában, ahol a nemzetiségek nyelvén tanítanak. Európa egy nagy multietnikus közösség, Vajdaság mindez kicsiben, és az ismerkedés a kultúrák kereszteződése gazdagítanak bennünket, ellentétben a monolingvális közösségekkel, melyek ennyivel szegényebbek – mondta a dékán.