2024. július 18., csütörtök

Húsz év után megújul az együttműködés

Szerződést írt alá a Magyar Televízió és a Vajdasági Televízió

Csaknem húsz év után felújítja együttműködését a Vajdasági Televízió és a Magyar Televízió. Tegnap a Vajdasági Televízió újvidéki székházában írta alá a szerződést a két médiaház nevében Aleksandar Dotlić, a Vajdasági Televízió igazgatója, valamint Medveczky Balázs, az MTV ügyvezető alelnöke. Ezt követően Medveczky kijelentette, hogy a Magyar Televízió számára nagyon fontos a kétirányú híráramlás, vagyis lehetővé tenni, hogy mindazokat a tartalmakat, melyeket a határon túliaknak állít elő, minél több csatornán tudja eljuttatni hozzájuk, és fordítva, betekintést nyújtson a magyarországi nézőknek a határon túli magyarság életéből.

– Hasonló szerződést már kötöttünk az erdélyi magyar televízióval, mert szeretnénk tovább bővíteni az együttműködést, az igazi cél pedig az, hogy mennyiségileg és minőségileg is kielégítő koprodukciós tartalmakat tudjunk előállítani – mondta az ügyvezető alelnök.

Aleksandar Dotlić is reményét fejezte ki az aláírás utáni nyilatkozatában, hogy húsz év után a magyar közszolgálati televízióval ismét elmélyül az együttműködés, és azt olyan szintre sikerül emelni, amilyen valamikor volt. A szerződés közös projektumokat, koprodukciót jelent, tehát ésszerűsítést is, mert ami külön-külön drága, együttesen kivitelezhető. – Remélem, mindezzel hozzájárulunk a jószomszédi viszonyok ápolásához is – hangsúlyozta az igazgató –, amit államfői szinten is megerősítettek a két ország legmagasabb rangú tisztségviselői. Remélem, hogy magyar nyelvű műsoraink által az együttműködés elmélyül és sokoldalúbb lesz, továbbá ezentúl több alkalmunk lesz tapasztalatcserére a Magyar Televízió munkatársaival, ami jelenleg különösen a digitalizáció terén szükséges. Azt hiszem, hasonló gondokkal küszködünk, és egymást kölcsönösen tudjuk segíteni.

Buda Hajnalka, a Vajdasági Televízió magyar szerkesztőségének vezetője kifejtette, hogy az együttműködés egy újabb kihívás, mert megelőlegezi, hogy a két médiaház napi szinten híreket, információkat, riportokat tud cserélni. – Még élénken él az emlékezetemben, amikor a Magyar Televízió napját az Újvidéki TV csatornáján megünnepelhettük, ez utoljára 1989-ben volt. Vágó István kvízműsorát idehozták, és másfél óra alatt 5000 néző kívánt bekapcsolódni telefonon a műsorba – mondta a magyar szerkesztőség vezetője.