2024. július 18., csütörtök

Oscar-gála felvarrott ráncokkal

A díjkiosztó ünnepségre az esztrádműsoros hangulat volt jellemző
Fonet

Az elmúlt időszakban sokan kételkedve fogadták az Amerikai Filmakadémia bejelentését, hogy szakít az eddigi hagyományokkal, és némileg „kiplasztikázza” a filmvilág legnagyobb ünnepét.

A díjátadó „fiatalossá tételét” persze a mind csökkenő nézettsége miatt eszközölték ki a szervezők.

Elsőként azon változtattak, hogy a gálaműsor vezetésére nem egy közismert humoristát bíztak meg, szánták, hanem az ausztrál származású filmszínészt, Hugh Jackmant.

Ennek köszönhetően lényegében sokan nem is azon izgultak, hogy kik is tudhatják majd maguknak az Aranyszobrocskát, hanem azért, hogy hogyan is teljesít majd az X-Men Rozsomákja a konferanszié szerepében. Nos, az egyébként újságírást tanult, de inkább a jobban jövedelmező színművészettel foglalkozó Jackman jött, látott és diadalt aratott a hetedik művészet idei ünnepén. Az ausztrál színész a zenés-táncos bohózat elemeit felhasználva mutatta be az Oscarra jelölt alkotásokat, amelyek közül a Ron Howard Frost/Nixon című alkotását bemutató szerelmi párbaj jelenet sikerült a legmulatságosabbra. Ennek előadásához, Az ördög Pradát visel fiatal színésznőjét, az úgyszintén jelölt Anne Hathawayt is bevonta az éneklésbe, amikor kiemelte a székéből, és felvitte a színpadra. Egyébként az egész gálára a zenés, esztrádműsoros hangulat volt jellemző, csúcspontjaként Hugh Jackman és a neves énekesnő, Beyoncé duettjével, ahogyan végigénekelték a musicaltörténelem legismertebb dalait. Egyébként nem véletlenül volt ennyire látványos, s talán némileg giccses is az egész hacacáré. Az amerikai filmgyártók egyfajta üzenetét olvashatták ki a sorok közül azok, akik némileg ismerik az idén bemutatásra kerülő filmek listáját. Ez az üzenet pedig úgy hangzik, hogy egy időre befellegzett a nyomasztó jelenünket bemutató filmeknek, s a látványos, múltat felidéző, illetve a jövővel kapcsolatos alkotások kerülnek előtérbe. Ezekben pedig a fő hangsúlyt a szórakoztatásra, illetve az akcióra helyezik.

A díjazottakat nagyító alá véve, óriásit ,,buktázott'' a 13 kategóriában induló Benjamin Button különös élete, a gála abszolút győztese pedig többek között a Sekély sírhantot, a Trainspottingot, s a 28 nappal később című zombi-horrort is jegyző angol rendező, Danny Boyle Gettómilliomosa lett. A legjobb eredeti zenei betétért, dalért, hangkeverésért, eredeti forgatókönyvért, filmvágásért, operatőri munkáért járó díjak mellett, ez az alkotás tudhatja magának a két legcsillogóbb, a legjobb filmnek és rendezőnek járó Oscar-díjat is. Vagyis tíz jelölésből 8-at tudhat magáénak a Legyen ön is milliomos indiai megfelelőjén diadalmaskodó indiai fiú története. A sors furcsa fintora, hogy a filmet gyártó cég eredetileg csupán DVD változatban szándékozta kiadni s terjeszteni a filmet. Végül a rendező, illetve a stáb küzdelmének és kitartásának köszönhetően kezdték el mozikban is bemutatni.

David Fincher filmje, Brad Pittel a főszerepben, viszont csupán három kategóriában aranyozódott be (Legjobb látványtervezés, smink és vizuális hatás).

A legjobb férfi színész kategóriában – annak ellenére, hogy sokan, a szinte hamvaiból újjáéledő Mickey Rourke győzelmét várták A pankrátor című filmben nyújtott alakításáért Sean Penn aratta le a babérokat a homoszexualitását nyíltan bevállaló politikus, Harvey Milk alakításáért. A legjobb férfi mellékszereplő kategóriájában nem történt meglepetés, az Oscart a közelmúltban elhunyt Heath Ledgernek ítélte a Filmakadémia. Ledger a Sötét lovag című Batman-sztori főgonoszának, Jokernek a megszemélyesítéséért érdemelte ki az elismerést. Ezért a szerepért egyébként összesen 21 különböző díjat kapott a tragikus sorsú színész.

Az aranyszobrot Ledger szülei és nővére vették át. A díj átadásán sokan állva, és sírva fejezték ki tiszteletüket a művész előtt.

A színésznők körében úgyszintén papírforma szerint történt a díjazás: A legjobb főszerepért járó díjat Kate Winslet érdemelte ki (The Reader), mellékszereplőként pedig Penélope Cruz alakítása aranyozódott be Woody Allen Vicky Cristina Barcelona című filmben nyújtott alakításáért. Meglepetés történt a legjobb külföldi filmnek járó aranyszobor kiosztásán is. Szinte mindenki mérget vett arra, hogy Ari Folman, Libanoni keringő (Waltz with Bashir) című, az animációs és a játékfilm elemeit ötvöző háborús drámája nyeri a díjat. Ehelyett a kevésbé ismert japán rendező, Yoiro Takita alkotása az Okuribito (The Departures) diadalmaskodott. A film egy állását vesztő csellistáról szól, aki egy halottasházban talál új munkára. A legjobb, egész estés animációs filmért járó díjat a WALL-E érdemelte ki, a legjobb eredeti forgatókönyvért járó Oscart pedig a Milk forgatókönyvírója, Dustin Lance Black tudhatja magáénak.

A díjazottak listája

A díjazottak:

A legjobb film: Gettómilliomos (Christian Colson)

A legjobb rendező: Danny Boyle (Gettómilliomos)

A legjobb férfi főszereplő: Sean Penn (Milk)

A legjobb női főszereplő: Kate Winslet (A felolvasó)

A legjobb férfi mellékszereplő: Heath Ledger (A sötét lovag)

A legjobb női mellékszereplő: Penélope Cruz (Vicky Cristina Barcelona)

A legjobb eredeti forgatókönyv: Milk (Dustin Lance Black)

A legjobb adaptált forgatókönyv: Gettómilliomos (Simon Beaufoy)

A legjobb operatőr: Gettómilliomos (Anthony Dod Mantle)

A legjobb filmzene: Gettómilliomos (A.R. Rahman)

A legjobb filmbetétdal: Gettómilliomos (A.R. Rahman, Sampooran Singh Gulzar)

A legjobb animációs játékfilm: WALL-E (Andrew Stanton)

A legjobb nem angol nyelvű film: Departures (Yojiro Takita, Japán)

A legjobb dokumentumfilm: Man on Wire (James Marsh, Simon Chinn)

A legjobb kisjátékfilm: Spielzeugland/Toyland (Jochen Alexander Freydank)

A legjobb animációs rövidfilm: La Maison de Petits Cubes (Kunio Kato)

A legjobb rövid dokumentumfilm: Smile Pinki (Megan Mylan)