2024. július 16., kedd

Egy újabb kalandos utazás

Bemutatták Aaron Blumm Ki ölte meg a Török Zolit? című, legújabb kötetét Szabadkán, a VM4K-ban

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ Csütörtök esték elnevezésű programsorozatának keretében bemutatták Aaron Blumm (Virág Gábor) Ki ölte meg a Török Zolit? című legújabb kötetét, amely a Biciklizéseim Török Zolival elnevezésű könyvének a folytatása. A könyvbemutatón a jelenlevők egy alkalmi képkiállításon is részt vehettek, amelyen Maurits Ferenc képzőművésznek a könyvhöz készült illusztrációit tekinthették meg. Az eseményen Bicskei Gabriella prózaíró, a kötet szerkesztője beszélgetett a szerzővel.

Az író új könyvében egy újabb kalandos utazásra hívja olvasóit. Első kötetéhez hasonlóan most is megtartotta a fragmentált, rövid szerkezetet.

Az eseményen Bicskei Gabriella beszélgetett Virág Gáborral és Maurits Ferenccel (Fotó: VM4K)

Az eseményen Bicskei Gabriella beszélgetett Virág Gáborral és Maurits Ferenccel (Fotó: VM4K)

Mint a kötet fülszövegében egyebek között olvasható: a könyv megigéz, birizgál, nemcsak a bőr, a csontok, hanem a lélek legmélyebb rétegeibe is behatol. Megnyílik és megnyit. Megmutatkozik és elrejt. Aaron Blumm nem angyal, mégis bukdácsol, összekeveri a nemeket, az identitásokat. Mutatványoskodik, elbizonytalanít. Nem ördög, nem kígyó, mégis bűnbe visz. Sokat tud a szerelemről, a vágyról, a túlsó partról. A szerelem betegéről és a hiányról. A könnyekről. Csáth Gézáról és a menekülésről. Arról, hogy az irodalom utazás, kaland, játék, ahol soha senki nem veszíthet. Aaron Blumm továbbra sem vigyáz a határokkal, gyanúk övezik, talán gyilkol is. Örömmunkára szólít fel, nyomozásra a nyelvben, a történetben, az irracionalitásban, a műfajok, a vendégszövegek, a motívumok és bűnjelek között – áll a fülszövegben.

Fotó: VM4K

A könyv illusztrációiból nyílt alkalmi kiállítást is megtekinthették az irodalmi est részvevői (Fotó: VM4K)

– Miután kitaláltam Török Zoli személyét, hozzá csatlakozott Klára. Az első kötet az ő szerelmi életükről szól. Sem az első, sem a második kötetben nem lehet tudni, hogy Török Zoli valójában létezik-e. Feltételezhető, hogy valamikor létezett, de több utalás is van arra, hogy már halott. Az első kötetnél az időtlen égi szerelmet szerettem volna ábrázolni, a másodikban pedig a mai világunkat, melyben a nyelvezettel is próbáltam reflektálni a mának a pokolszerűségére – hallottuk Virág Gábortól.

A kötet az Életjel Kiadó és a Kalligram Könyvkiadó közös gondozásában jelent meg.

Nyitókép: Fotó: VM4K