2024. szeptember 3., kedd

Péntektől Femus fesztivál

A szabadkai Electe művészeti egyesület idei hangversenyévadjának nyitókoncertjén Lévay Aksin Laura és Iris Kobal lép közönség elé

A 2010-ben alakult Electe egyesület idén is színvonalas koncertjeikre hívja fel a figyelmet, ugyanakkor a fiatal tehetségeknek nyújtanak megmutatkozási lehetőségeket. Miloš Radović, az egyesület elnöke elmondta, hogy a pénteken kezdődő Femus fesztivál is az utóbbit szorgalmazza:

– Évadunk a Femus nemzetközi klasszikus zenei, versenyjellegű fesztivállal kezdődik, amelynek fő célja, hogy a fiatal művészeket népszerűsítse. A résztvevőknek lehetőségük nyílik arra is, hogy nemzetközileg elismert művészekkel működjenek együtt, például az újvidéki Lévay Aksin Laurával, a horvátországi Gordan Tudorral vagy Szatmári Zsolttal, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárával. Eddig 116-an jelentkeztek, ami a tavalyi duplája, és ez azt jelzi számunkra, hogy a fiatalok egyre jobban felismerik a fesztiválunk nyújtotta lehetőségeket. Szabadka város jelentős támogatása mellett, más szponzorok is bekapcsolódtak a rendezvényeink megvalósításába, és csaknem minden szabadkai kávézóban megtalálható a műsorismertetőnk. Fontos kiemelni, hogy Ivan Tasovac, népszerű belgrádi zongorista, a Belgrádi Filharmónia igazgatója, is sokat segített az idei hangversenyévadunk összeállításában. Koncertjeinkről a www.electe.org honlapon is értesülhetnek az érdeklődők – hallottuk.

Görög Noémi, az Electe egyesület művészeti vezetője ismertette a hangversenyévad állomásait:

– A Femus fesztivál, február 24-én, pénteken, Lévay Aksin Laura fuvola- és Iris Kobal zongoraművész koncertjével kezdődik. Másnap folytatódik egyesületünk hangversenyével, 26-án pedig a fesztivál keretében megrendezett fuvola-, klarinét- és szaxofonverseny díjazottjainak gálahangversenyével zárul. A koncertévadunkat márciusban barokk zenei esttel folytatjuk, áprilisban pedig fiatal tehetségek érkeznek Belgrádból, Nišből, Zomborból, Nagybecskerekről, Újvidékről, de fellépnek majd a szabadkaiak is. Májusban a huszadik század zenéje lesz a témánk, míg júniusban az ismert TAJJ vonósnégyes koncertezik. Júliusban horvátországi zongoraművészek érkeznek, szeptemberben Görög Enikő tart szólóhangversenyt, októberre pedig kamarazenei esttel készülünk. Az évadot novemberben Kálmán Imre cselló- és zongorahangversenye zárja. Műsoraink este nyolc órától kezdőnek a szabadkai városháza dísztermében, a belépés díjtalan – hangsúlyozta Noémi.

Ljubica Kiselički, Szabadka polgármesterének művelődési tanácsosa kiemelte, hogy fontosnak tartja az Electe egyesület törekvését:

– Nem csoda, hogy egy ilyen nagy hagyományú művelődési élettel rendelkező városban, mint Szabadka, igény fogalmazódott meg a komolyzenei élet fellendítésére, mint ahogy az sem, hogy a szabadkai Zeneiskola növendékei késztetést éreznek a megmutatkozáshoz. Ezért is örvendeztetett meg, amikor a Zeneiskola egykori növendékei azzal az ötlettel álltak elő, hogy klasszikus zenei fesztivállal és koncertekkel színesítik városunk művelődési életét. Szabadka önkormányzatának kötelessége támogatni ezt az igyekezetet – mondta.