2024. július 18., csütörtök

Még egy magyar osztály?

Zomborban hároméves szak nyílik, ha lesz elegendő érdeklődő diák

Sajnos igen gyér választéka van azoknak, akik középiskolai tanulmányaikat Zomborban magyarul szeretnék folytatni. Magyar tagozat csak az egészségügyi középiskolában, a gimnáziumban és a műszaki középiskolában van, de a most induló kezdeményezéssel változhat a helyzet. Ugyanis decemberben, a félév végén Nyugat-Bácskában tett látogatást dr. Jeges Zoltán tartományi oktatási titkár, s ahogyan azt a bácskertesi iskola igazgatójától, Csíkos Sándor tól hallottuk, ígéretet kaptak arra, hogy megfelelő érdeklődés esetén hároméves képzés indulhat magyar tannyelven Zomborban már a következő tanévtől (mert magyar nyelven három éves szakból kisebb a választék, mint négyévesből).

Egy felmérés készült, összesen 8 település 83 diákját kérdezték meg, érdeklődnének-e hároméves szakács, pincér, esetleg fodrász szak vagy egyéb iránt. Ahogy az igazgatótól megtudtuk, a gyerekek kívánságlistája nagyon tarka, egyelőre úgy tűnik, a szakács szak iránt van a legnagyobb érdeklődés, de pontosabb információkkal majd a begyűjtött adatok feldolgozása után szolgálhatnak. A magyar tannyelvű szakokat olyan iskolában lehet megnyitni, ahol már létezik ilyen szak szerbül, az említett szakok pedig a Közgazdasági Középiskolában vannak. Ebben a tanintézményben jelenleg egyetlen magyar tannyelvű tagozat sincs.

Csíkos Sándor elmondta, arról, hogy milyen lesz a káderrendszer még korai beszélni, hiszen most a legfontosabb kérdés, hogy hol és milyen szakot lehetne megnyitni, de az általános tantárgyakat nagy valószínűséggel azok a tanárok tanítanák, akik a többi középiskolában is ezeket tanítják, ám a szaktanárokkal kapcsolatban még nincsenek információk.

Jeges Zoltán tartományi oktatásügyi titkár:

–A következőt tudom mondani: találkoztam a nyugat-bácskai iskolaigazgatókkal, hogy megoldást keressünk a magyar nyelvű középiskolai hálózat bővítésére. Számomra jó példa Nagybecskerek, ahol tavaly sikerült a középiskolák magyar osztályait és a szakok számát bővíteni. Ott is előzetes felmérést végeztünk, mint ahogyan idén Zomborban és környékén tettük. A felmérés eredménye még nem jutott el hozzám, de értesülésem szerint elvégezték a felmérést, s ebből majd kiderül, hogy milyen igények vannak. Ha ezeknek eleget tudunk tenni, és megfelelő létszám alakul ki egy-egy osztály alakítására, akkor indítványozni fogjuk a minisztériumnál a megnyitásukat, a tartomány pedig mellé fog állni. Ha esetleg 15 fő alatti létszám jön össze egy-egy tagozatra, akkor a titkárság dönthet, hogy megindul-e egy szak. Tudni kell, hogy a tartomány statútumának elfogadása esetén a kisebbségi oktatás megszervezésében a tartomány lesz illetékes. Nem tudni, hogy iratkozásig ez megtörténik-e, de remélem, hogy ezekkel az engedélyekkel nem lesz gond.