2024. július 18., csütörtök

A kiadót a könyvek minősítik

Az újvidéki Forum Könyvkiadó igazgatói bizottsága a jó működés tükrének tartja a tavaly megjelentetett 34 címszót

A 2009-es év zárszámadása minden olyan problémát és sikert felvázol, amivel a Forum Könyvkiadó a tavalyi év során találkozott, nyilatkozta dr. Papp Árpád , a kiadóház igazgatói bizottságának elnöke, a csütörtökön megtartott bizottsági ülés után újságíróknak. Mint mondta, a tavalyi év a pénzügyi nehézségek jegyében telt el, ennek ellenére azt mondhatjuk, hogy 34 címszó kiadása a kiadó jó működésének a tükre, csakúgy mint a 12 Híd-szám megjelentetése, amiből egy kettős szám volt, és a Létünk folyóirat mind a négy számának a közreadása is.

– Felmerültek olyan kérdések, melyek igazából a Forum tevékenységének társadalmasítására, szerepének a kor követelményeihez való idomulására vonatkoznak. A korábbi évtizedekben, a '70-es, '80-as években a Forum az egyedüli magyar könyvkiadó volt az akkori nagy Jugoszláviában, ahhoz képest ma mellette még öt-tíz kiadó is megjelent a vajdasági könyvpiacon. Tehát mások a játékszabályok, más szelek fújnak, másmilyenek a pénzügyi lehetőségek, ezekhez a körülményekhez alkalmazkodni kell. Szerencsés dolog lenne, ha a kiadó a '70-es években neki szánt vezető szerepet továbbra is betöltené, tehát világítótoronyként világítana a könyvkiadók egén, ugyanakkor kellő toleranciát mutatna a kisebbek irányában. Ilyenfajta nyitást más kiadók esetében nem is lehet elvárni, hiszen teljesen más pénzügyi kondícióval rendelkeznek, és ennek értelmében csak reménykedhetünk abban, hogy a Forum Könyvkiadó megtöbbszörözött nyitási szándéka és a most alakuló Vajdasági Könyves Céhnek a szándéka egybeköszön majd.

Az igazgatói bizottsági ülésen határozat született arról is, hogy hamarosan pályázatot írnak ki 35 évnél fiatalabb szerzők részére, amivel folytatják a fiatal szerzők támogatását. A pályázat várhatólag december 1-jéig áll majd nyitva.

– Nyitni akarunk a fiatalok felé, a kor követelményeinek megfelelően akarjuk a Forum arculatát alakítani a továbbiakban is – mondta Németh Ferenc, a kiadóház igazgató-főszerkesztője. – A folyóiratok ügyében kiemelt státust és biztosabb pénzelést kellene biztosítanunk, de erről még talán korai beszélni, feltehetőleg majd a következő ülésen a két főszerkesztő is bekapcsolódik a témakörbe. Mint mondta, meggyőződése, hogy nehéz év elé nézünk, de bízik benne, hogy kellő szervezettséggel és körültekintéssel ezt az évet is sikerrel zárhatják.

A Forum kiadó április 22-én részt vesz a többi vajdasági magyar kiadóval közösen a 17. Tavaszi Nemzetközi Budapesti Könyvfesztiválon, majd a Könyvhéten is hasonlóképp képviselteti magát. Tetszetős katalógus is készül majd erre az alkalomra, amire korábban nem volt példa.