2024. július 18., csütörtök

Nem rekedt meg a szótár-ügy

Dr. Papp Árpád: Bízom benne, hogy március 15-e előtt konkrétumokkal is tudunk szolgálni
(Illusztráció)A magyar–szerb szótár kiadása körüli kezdeményezés nem rekedt meg, még akkor sem, ha ennek a projektumnak komoly pénzügyi vonzata van. Az elmúlt néhány hetes időszakot a Magyar Nemzeti Tanács és az MNT kulturális bizottsága arra használta ki, hogy körbejárta a szótár elkészítésének lehetőségeit, tudtuk meg dr. Papp Árpádtól, a Forum Könyvkiadó igazgatói bizottsága elnökétől.

Elárulom, hogy államközi, és hazai fórumokon is teljes támogatást élvez a szótár kérdése. Ugyanakkor el kell mondani, hogy ez a támogatottság igazából arra kötelez bennünket, hogy a legpontosabb és a legjobb gárdát gyűjtsük egy gyűjtőszervezetbe, egy szakmai grémium keretébe, aminek az lesz az eredménye, hogy ez a szótár meg is fog születni. Erre vonatkozóan többkörös megbeszélést folytattunk a Magyar Tanszék képviselőivel – melyet megkerülhetetlen intézménynek tekintünk ebben a kérdésben, ahol egyetemi tanárok jelentős része koncentrálódik a magyar nyelv tanítása, fejlesztése, védelme érdekében –, és azt hiszem, hogy az elkövetkező napokban már nyugvópontra kerül a kérdés, és ilyen értelemben a legjobb kondíciót fogjuk kialakítani, ami valóban a szótár megjelenését fogja eredményezni. Más kérdés, hogy igazából a szerbhorvát–magyar szótárt, egy szerb–magyar szótárt, vagy egy szerb–horvát–magyar szótárt kell kiadni. Ezek az ötletek mind felmerültek, illetve az, hogy meddig lehet várni egy új magyar–szerb szótár kiadására. Ezenkívül egy harmadik dimenzió, hogy zsebszótár, középszótár, kéziszótár vagy nagyszótár kiadását tervezzük-e. Tehát ezek azok a kérdéskörök, melyeket körbejártunk, és elvégeztük a paraméterek összegyűjtését. Bízom benne, hogy március 15-e előtt erre vonatkozóan konkrétabb választ is tudok adni. A lényeg az, hogy nem hagytuk a kérdést nyugodni, hanem arra törekedtünk, hogy pontosan a legjobb megoldást találjuk. Nem árulok el újdonságot, ha azt mondom, hogy igazából mindenki ezt a kérdést pozitívan értékelte, magát a kihívást komoly kihívásnak tekinti, és túl ezen mindenki tudása legjavát igyekszik ebbe a szótár-kérdésbe felvonultatni. Bízunk benne, hogy végre meglátjuk ezt a szótárt.

Mint dr. Láncz Iréntől, a Magyar Tanszék vezetőjétől megtudtuk: minden bizonnyal a jövő héten ül össze a tanszék szótárbizottsága és áttekinti a teendőket. Döntését követően, a konkrétumok birtokában nyilatkozik majd a tanszék illetékese. (m.k.)